V jubilarni Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će od 10. do 14. decembra 2014. organizovati peti jubilarni Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), u Podgorici, a od 12. do 13. decembra Festival će imati i dio programa van Glavnog grada, i to Kotoru.

Odličan odziv publike, među kojom značajan broj mladih, koja je pokazivala kontinuirano interesovanje u prethodnim izdanjima Festivala, osnažio je opredjeljenje CGO-a da nastavi sa ovim vidom komuniciranja ljudskih prava, ali i da ga dalje programski i tehnički unaprijedi. Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ ulazi u petu – jubilarnu ediciju koju će obilježiti ponovo izvrsna selekcija filmova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da podstakne promjenu, zatim gostovanja autora, prvo prikazivanje jednog crnogorskog filma o ljudskim pravima na Festivalu, kao i pilot izdanje Festivala u Kotoru. Dodatno, biće organizovana dva panela, tokom i nakon samog Festivala, na teme iz oblasti LGBT prava i suočavanja sa prošlošću.

FFHRFF 2014

Festival će, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, otvoriti film „Žive oči“ u 20h00 u režiji Senada Šahmanovića, koji će se sa ekipom koja je radila na filmu, nakon projekcije, predstaviti publici. Potom slijedi crnogorska premijera svjetski proslavljenog dokumentarnog ostvarenja „20.000 dana na Zemlji“, koji su režirali Iain Forsyth i Jane Pollard, koji prati jedan fiktivni dan u životu pjevača Nick Cave-a, sa početkom u 21h00.

U četvrtak, 11. decembra, biće prikazani filmovi „Maidan“, autora Sergeia Loznitsa, koji predstavlja hroniku građanske pobune u Kijevu protiv režima predsjednika Janukoviča tokom zime 2013/2014; zatim film „Dobar sin“ autorke Shirly Berkovitz iz Izraela, koji govori o Oru, mladom Izraelcu koji je tajno prikupljao novac za operaciju promjene pola na Tajlandu; i palestinska drama nagrađena na Kanskom festivalu „Omar“ reditelja Hany Abu – Assada. Shirly Berkovitz će biti gošća Festivala, i obratiće se publici nakon projekcije svog filma.

U petak, 12. decembra, na repertoaru su filmovi „Umjetnost/nasilje“ u režiji Mariam Abu Khaled, Udi Aloni i Batoul Taleba, zatim „Šuma“ reditelja Siniše Dragina o socijalističkom prijateljstvu Jugoslavije i Rumunije i aferi špijunaže i mauricijski kandidat za „Oskara“, film „Timbuktu“ autorke Abderrahmane Sissako. Siniša Dragin će biti gost Festivala, i obratiće se publici nakon projekcije svog filma.

U subotu, 13. decembra, slijede projekcije ostvarenja „Mama i tata“ u režiji Franziska Schonenbergera i Jayakrishna Subramaniana, zatim „Goli“ Tihe Gudac, koji govori o porodičnoj drami jednog političkog zatvorenika na Golom otoku, i poljski kandidat za „Oskara“, film „Ida“ u režiji Pawela Pawlikowskog.

Festival će biti zatvoren u nedjelju, 14. decembra, projekcijom dokumentarnog filma „So zemlje“ Wima Wendersa i Juliano Ribeiroa, koji svoju crnogorsku premijeru ima na Festivalu nepuna dva mjeseca nakon svjetske premijere.

Prije ove posljednje projekcije, tokom završne ceremonije, biće dodijeljene godišnje nagrade u kategoriji pojedinaca/ki i organizacija za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma. Dobitnici prošlogodišnjih nagrada su novinar Tufik Softić, inasajder Goran Stanković i NVO Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA iz Kotora.

Peti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ će obilježiti i bokeško izdanje, u okviru kojeg će u Kotoru, u kino “Boka”, 12. decembra biti prikazan filmovi “Goli” i “20.000 dana na Zemlji” a 13. decembra “Omar” i “So zemlje”.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014 je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

U prethodna četiri izdanja Festivala, podgorička publika je imala priliku da vidi 51 ostvarenje koje se na angažovan način bavi ljudskim pravima. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Program Festivala i sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/. Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=aQhUhb3qDeo

FFHRFF 2014 2

Svetlana Pešić, saradnica na programima