Crnogorsko ostvarenje otvara V jubilarni Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra otvoriti jubilarni peti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP).

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, stvara mogućnost da se posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Netrpeljivost, mržnja, nasilje, diskriminacija, stigmatizacija i predrasude prema različitim manjinskim grupama (kao što su LGBT osobe, Romi, osobe sa invaliditetom i etničke grupe), mizoginija, tradicionalistički i patrijarhalni obrasci mišljenja i djelovanja još uvijek snažno opterećuju razvoj Crne Gore u društvo kulture ljudskih prava. Proces suočavanja sa prošlošću se odvija sporo čime se stvara opasan privid da Crna Gora nema veze sa ratnom prošlošću na prostorima bivše Jugoslavije, koja se zasnivala na idejama krvi i tla, a to ne doprinosi preveniranju sličnih ili pogubnijih grešaka u budućnosti, očuvanju i unapređenju multinacionalnog i multikonfesionalnog suživota. Shvatanje politike kao djelatnosti kojoj opšte dobro nije prioritet, već uski, partikularni intersi, koji kalkulišu i manipulišu vrijednostima i ljudskim životima, posebno onih koji se usude da kritikuju sistem, visok stepen korupcije i kriminala koji podrivaju ekonomsku i stabilnost institucija ne čine ambijent povoljan za izgradnju tolerantnog društva u kojem se svi građani/ke osjećaju ravnopravni u statusu i mogućnostima i spremni da se bore i zalažu za prava onih koji to nijesu u mogućnosti da čine samostalno.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ će, po prvi put otvoriti crnogorski film „Žive oči“ u 20h00 u režiji Senada Šahmanovića, koji će se sa ekipom koja je radila na filmu, nakon projekcije, predstaviti publici. Film prati proces rada na predstavi Slijepi, rađenoj po tekstu Morisa Meterlinka. Fokus je na mladim osobama sa oštećenjem vida koje učestvuju u kreiranju predstave. Njihovi svakodnevni strahovi, želje, nade, miješaju se sa ulogama koje igraju. Njihovo specifično životno iskustvo prožima se sa iskustvom profesionalnih glumaca. Njihove emocije jedno umjetničko djelo čine istinitim. Film je rađen u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK. U filmu su prikazani članovi pozorišnog ansambla slijepih glumaca „Homer“. Nakon projekcije, ekipa filma sa rediteljem će se predstaviti publici.

Potom slijedi crnogorska premijera svjetski proslavljenog dokumentarnog ostvarenja „20.000 dana na Zemlji, koji su režirali Iain Forsyth i Jane Pollard, koji prati jedan fiktivni dan u životu pjevača Nick Cave-a, sa početkom u 21h00. Ovo je biografija o životu muzičara, pisca i scenariste – Nick Cave-a. Umjetnički duet Iain Forsyth i Jane Pollard, u svom filmskom debiju, kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život, i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara. Uključujući scene iz Nick-ovog života, od njegovog djetinjstva, preko fotografija sa koncerata, do naracije od strane samog Cave-a, film objašnjava njegov pogled na svijet, život i iznad svega njegovu filozofiju pisanja pjesama. U filmu se pojavljuju i njegove kolege, Blixa Bargeld i Kylie Minogue, koji se prisjećaju saradnje sa Cave-om. U ovom filmu ispituje se ko je umjetnik, čemu služi umjetnost, kako izgleda kreativni proces, zbog čega je transformacijska snaga umjetnosti jedna od najvećih sila na planeti.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovaće veliki broj autora, a od 12. do 13. decembra, pilot izdanje Festivala će biti organizovano u Kotoru, u Kinu Boka. Na otvaranju Festivala biće dodijeljene nagrade za doprinos razvoju Festivala, a na zatvaranju za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014 je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

U prethodna četiri izdanja Festivala, podgorička publika je imala priliku da vidi 51 ostvarenje koje se na angažovan način bavi ljudskim pravima. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Program Festivala i sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/. Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=aQhUhb3qDeo

Svetlana Pešić, saradnica na programima