Projekcija filma “Goli” povodom Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava, ukazuje na važnost sprovođenja kontinuiranih akcija kojima se teži rasvjetljavanju sudbine svih stradalih i procesuiranju odgovornih za zločine i druge oblike teških kršenja ljudskih prava.

Obilježavajući ovaj dan, CGO će organizovati projekciju sjajnog dokumentarnog filma “Goli”, hrvatske autorke Tihe Gudac, u utorak 24. marta 2015, sa početkom u 19h00 u velikoj sali CGO-a (Njegoševa 36/I, Podgorica). Goli je dirljiva i duboka priča o drami jednog političkog zatvorenika na Golom otoku, intimno svjedočanstvo o istoriji porodice na čije je tri generacije Goli otok ostavio trajne posljedice, ali i svima onima koji nikada Goli otok nijesu uspjeli zaboraviti niti sa njega suštinski otići.

Film “Goli” je svoju premijeru u Crnoj Gori imao u okviru petog jubilarnog Festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” koji je organizovao CGO u decembru 2014, a večeras će otvoriti 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Dobitnik je brojnih i prestižnih nagrada, a CGO ga ponovo prikazuje uz ljubaznu dozvolu autorke filma Tihe Gudac i producenta Nenada Puhovskog.

Suočavanje sa prošlošću na prostorima bivše Jugoslavije ide prilično sporo, sa mnogo opstrukcija u procesuiranju ratnih zločina i obezbijeđivanju pravde za žrtve. Na taj način se doprinosi klimi nekažnjivosti što svakako nije dobra osnova za izgradnju društva funkcionalne vladavine prava. CGO kontinuirano ukazuje na nesagledive posljedice koje nekažnjivost za zločine nosi kako u crnogorskom, tako i drugim društvima regiona. A upravo poštovanje prava na istinu doprinosi vraćanju dostojanstva žrtvama, društvenoj integraciji bivših boraca i izgradnji mira, a ima i snažan potencijal da spriječi ponavljanje zločina.

Međunarodni dan prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija kao dan sjećanja na Arhiepiskopa Oskara Arnulfa Romera, velikog borca za ljudska prava, koji je ubijen 24. marta 1980, zbog oštrih osuda kršenja ljudskih prava najugroženijih populacija, braneći principe zaštite prava na život, promovisanje ljudskog dostojanstva i žestokog protivljenja svim oblicima nasilja. Svrha obilježavanja ovog dana je da se ukaže na poštovanje i sjećanje na žrtve teških i sistemskih kršenja ljudskih prava i promoviše značaj prava na istinu i pravdu.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u