Predstavnica CGO-a na Svjetskoj konferenciji o slobodi medija

Ana Vujošević, koordinatorka programa u Centru za građansko obrazovanje (CGO) na poziv Svjetskog udruženja novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA) i Ministarstva vanjskih poslova Danske učestvuje na Svjetskoj konferenciji o slobodi medija koja se održava 29.-30.aprila 2015. u Kopenhagenu.

Konferenciju otvara i zatvara Morgen Jensen, danski ministar trgovine i razvojne saradnje. Fokus konferencije je na kritičkoj ulozi medija u razvoju društava, promociji odgovornosti vlasti, i jačanja političke kohezije u zemljama različitog demokratskog stepena. Učesnici raspravljaju o ključnim pitanjima koja određuju budućnost nezavisnih medija: Što se može uraditi kako bi se zaštitili nezavisni novinari i pojedinci koji su najviše izloženi riziku? Kako osigurati budućnost vijesti u svijetlu postojećih tehnoloških, komercijalnih i bezbijedonosnih rizika? Kako u eri globalizma inspirisati građane putem medija da se uključe u društvena pitanja koja su od značaja za njihove sopstvene živote? I konačno, kako osigurati da mediji nastave da vrše svoju osnovnu funkciju – organičavanja moći donosilaca odluka?

Predstavnica CGO-a će, između ostalog, predstaviti nalaze istraživanja Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori? koji se odnose na ulaganja u crnogorske medije iz javnih fondova tokom 2013. Takođe, biće precizirani modaliteti saradnje u vezi sa ovim pitanjem sa Svjetskim udruženjem novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA), pod čijim okriljem će biti objavljeno istraživanje za 2014, što je i posebno priznanje CGO-u za dosadašnje višegodišnje napore u ovoj oblasti.

Na konferenciji učestvuje oko 100 predstavnika vodećih medija i organizacija koje se bave pitanjima slobode medija, integriteta medija, i izazova i mogućnostu u poslovanju nezavisnih medija širom svijeta.

Svetlana Pešić, saradnica na programima