Viši sud potvrdio ukazivanje CGO-a o nezakonitosti odluka UO UCG

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom je taj sud poništio Odluku Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) o razriješenju dužnosti tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta prof. dr. Draga Radulovića.

Podsjećanja radi CGO je, još u oktobru 2012. naveo u svom reagovanju da je odluka UO UCG o razriješenju prof. dr Draga Radulovića donešena nezakonito i nestatutarno.

Na žalost, ova štetna odluka UO UCG na čijem je čelu i tada bio i sad je Duško Bjelica nije jedina koja neće moći izdržati bilo koju ozbiljnu provjeru nadležnih organa.

Na primjer, UO je nezakonito povlačio novac pojedinih fakultetskih jedinica koje su imale najveći priliv sredstava od školarina na račun UCG i to do čak 45% umjesto Statutom dozvoljenih 20% sredstava. Ovo je zabilježeno u proteklih nekoliko godina, a najveći intezitet bio je u školskoj 2012/2013 i 2013/2014.

Dalje, u predmetu U-II broj 68/12, Ustavni sud je donio rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o postupku za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje i obezbjeđenje funkcionisanja Univerziteta Crne Gore (Bilten UCG, br. 291/12), koji je donio UO UCG. Po tom Pravilniku UO je 2012. uvedena prinudna uprava na Pravnom fakultetu, čije će pravne posljedice i radnje najvjerovatnije nakon odluke Ustavnom suda biti pravno ništavne.

Takođe u periodu od 2012. do kraja 2014. velikom broju saradnika u nastavi je prestao radni odnos na UCG. Razlog za to je pogrešna primjena materijalnog prava u njihovom otpuštanju jer su oni tada otkaz ugovora o radu dobili shodno odredbama Statuta UCG, a ne shodno odredbama Zakona o radu. Nezakonitost je nastupila u momentu kada je Statut UCG “postao” pravni akt veće pravne snage od Zakona o radu, jer tada Zakon o visokom obrazovanju nije propisivao odredbe izbora u akademska zvanja već Statut UCG.

CGO smatra da oni koji su kreirali tadašnje nezakonite odluke UO i oni koji su glasali za njih nijesu treba da za to podnesu odgovornost i izražava nadu da će nova rektorka UCG pokrenuti te procedure interno i istrajati u tome kao što je to slučaj sa duplim i nedozvoljenim radnim odnosima zapošljenih na UCG.

Mira Popović, saradnica na programima