Nema opravdanja za neodavanje počasti nevinim žrtvama

NVO Anima, Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rad policije, izražavaju razočarenje i žaljenje zbog odluke većine odbornika Skupštine opštine Herceg-Novi da budu odsutni (SNP i Klub Demokrata) ili uzdržani (DPS, Izbor, Nova srpska demokratija) prilikom glasanja o inicijativi da se žrtvama zločina deportacije izbjeglica podigne spomenik ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, gdje su 1992. nezakonito privođeni i odakle su organizovano izručeni njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u svojstvu talaca.

Nesporne su žrtve ovog zločina, a da su nezakonito uhapšeni i izručeni kao taoci utvrđeno je i pravosnažnom presudom. Sporno je jedino što sud u tome nije prepoznao ratni zločin.

Odsutnost ili uzdržan stav o odavanju počasti nevinim žrtvama, od kojih se znatnom broju njih još uvijek ni grob ne zna, mjera je čovječnosti poslanika i poslanica Hercegnovske skupštine i volje Crne Gore u malom da pogleda istini u oči i spriječi da se slično ne ponovi.

S druge strane, pozdravljamo odluku Dragana Šimraka i Milice Berberović iz SDP-a i Jovane Šijaković iz Izbora koji su glasali za ovu inicijativu.

Ljupka Kovačević, koordinatorka, ANIMA
Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka, Akcija za ljudska prava
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, CGO
Aleksandar Saša Zeković, predsjednik, Savjet za građansku kontrolu rada policije