Pravo na protest ne smije biti ograničeno brutalnom silom

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve nadležne institucije u Crnoj Gori da detaljno i u cjelosti ispitaju postupanje policije u akciji prekida mirnih protesta ispred Skupštine Crne Gore, kao i da li su policijska ovlašćenja korišćena u skladu sa zakonom i da shodno nalazima sprovedu proceduru utvrđivanja odgovornosti.

CGO najoštrije osuđuje prekomjernu upotrebu fizičke sile, jer je pravo na izražavanje političkih i drugih uvjerenja Ustavom zagarantovano.

Neodgovorno je što ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović nisu održali ni konferenciju za medije i crnogorskoj javnosti direktno objasnili motive i sve detalje policijske intervencije, primjene sile, a posebno u dijelu hapšenja narodnih poslanika. To je i razlog više da o ovom budu saslušani u Skupštini Crne Gore od strane nadležnog skupštinskog odbora.

CGO poziva i Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da se odredi prema tome da li je u jutrošnjoj intervenciji policije bilo elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

CGO posebno osuđuje spriječavanje medija u njihovom radu, odnosno brutalan odnos prema novinarima koji su se zatekli na licu mjesta i koji su bili onemogućeni u vršenju svoje dužnosti. Privođenje novinara dnevnog lista Dan Dražena Živkovića, kao i privođenje i prebijanje urednika portala IN4S Gojka Raičevića je neobjašnjiv čin koji pored javne osude treba da vodi i hitnoj reakciji unutrašnje kontrole policije i VDT-a.

Ozbiljnost situacije nalaže da se svi društveni akteri, a posebno politički subjekti u ovoj situaciji ponašaju odgovorno i insistiraju da se sve riješi u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, a da vlast shvati da su protesti demokratska tekovina i legitiman vid političke borbe.

Boris Marić, viši pravni savjetnik