Obilježavanje 77. godišnjice Kristalne noći

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma – 9. novembra, Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je performans obilježavajući i 77. godišnjicu Kristalne noći kao doprinos sjećanju na žrtve Holokausta. Performans je održan u nedjelju 8.novembra 2015, sa početkom u 14h00, na Trgu Republike u Podgorici.

Ovim performansom, CGO je podsjetio da se i u Crnoj Gori neprestano mora raditi na izgradnji društva oslobođenog svakog oblika mržnje, usmjerene ka pojedinačnim ili grupnim različitostima. Aktivisti CGO-a su, zajedno sa građanima i građankama, uputili poruku mira i dijelili promotivni materijal, kojim su ukazali na vrijednosti jednakih šansi, tolerancije, solidarnosti i odgovornosti. Nakon performansa, Omladinska grupa CGO-a održala je diskusiju fokusiranu na pitanja fašizma, antisemitizma i ksenofobije i o tome da li su navedeni problemi prisutni u Crnoj Gori, i kako se boriti protiv njih ili ih prevenirati.

IMG_9443-min

Ne tako davno i na našim prostorima, fašističke ideje dovele su do oružanih sukoba i odnijele hiljade ljudskih života. Na žalost, takve ideje nijesu nestale, već i danas postoje u različitim oblicima, što treba da služi kao ozbiljna opomena svim građanima/kama Crne Gore da aktivno učestvuju u borbi protiv netolerancije, diskriminacije, nacionalizma i mržnje kako bi doprinijeli stvaranju istinski demokratskog društva sa punim poštovanjem ljudskih prava, čemu težimo.

CGO je ovu akciju sproveo u okviru projekta “Lična lica otpora i suprostavljanja ugnjetavanju u 20.vijeku u Evropi” koji je podržan kroz program Evropske komisije Evropa za građane. Na svakom od tih događaja, pročitan je zajednički proglas pod nazivom „PAMTIMO ŽRTVE I OTPOR”.

PAMTIMO ŽRTVE I OTPOR

Proglas povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

9. novembra obilježavamo 77. godišnjicu Kristalne noći. Toga dana njemački nacistički režim potvrdio je ozbiljnost svojih namjera i riješenost da ih sprovede do kraja. Kristalna noć je kulminacija višegodišnjeg procesa stavljanja Jevreja u Njemačkoj izvan društva i izvan zakona. Uz propise koji su Jevrejima ograničavali mogućnost upisivanja na fakultete u mnogim drugim evropskim zemljama, tadašnja se Njemačka strmoglavila u nasilje, najavivši i oduzimanje najvrijednijeg od svih prava – prava na život. Pred očima cijelog svijeta paljene su i uništavane sinagoge, jevrejske prodavnice i zanatske radnje, stanovi, škole. Jevreji su završavali na cesti, bili ponižavani i premlaćivani do smrti. Tog 9. novembra 1938. godine Evropa i svijet posmatrali su početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Tek su rijetki doživjeli kraj Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom.

Dok su jedni zanijemili ili se pridružili nasilnicima, drugi su u vrijeme krvoprolića odabrali otpor fašizmu i nacizmu. Veći dio Jevreja koji su preživjeli Holokaust spasili su se baš zato što su se pridružili narodnooslobodilačkoj borbi. Zato uz spomen na žrtve fašizma i svih kolaboracionističkih režima na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma podsjećamo i na otpor fašizmu, tada te važnost podrške progonjenima danas.

Danas ksenofobi produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje ih se jedva slutilo. U našim društvima, umjesto međusobnog uvažavanja, pripadnike druge nacije, vjere, rase, roda i seksualne orijentacije često se pokušavaju poniziti govorom mržnje. U vrijeme sadašnje seobe naroda, neki izbjeglicama iz Afganistana, Iraka, Sirije i drugih ratom razorenih zemalja izražavaju dobrodošlicu, a neki ih pak isključuju.

Svako ima odgovornost za svoju reakciju na nasilje i bira hoće li ga ignorisati ili biti solidaran sa žrtvama. Svako se može suprotstaviti narastajućem istorijskom revizionizmu. Okupljanje na godišnjicu Kristalne noći vidimo kao doprinos sjećanju na žrtve Holokausta, ali i poziv na humanizaciju odnosa među svima nama danas.

Programima u Zagrebu, Beogradu, Skopju, Ljubljani, Udinama, Podgorici obilježavamo i 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom i kraja II svjetskog rata. Pamteći žrtve i otpor nastavljamo se opirati isključivosti i nasilju, ustajući u obranu ljudskog dostojanstva drugih i nas samih.

Tamara Milaš, Saradnica na programima u CGO-u