Obilježen Međunarodni dan tolerancije solidarnošću sa Francuskom

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je sa polaznicima XXI generacije Škole ljudskih prava i zainteresovanim građanima/kama danas obilježio Međunarodni dan tolerancije izražavajući solidarnost sa Francuskom i porodicama žrtava terorističkih napada u Parizu.

Polaznici/e XXI generacije Škole ljudskih prava su se, sa aktivistima CGO-a i zainteresovanim građanima/kama, okupili danas ispred ambasade Republike Francuske u Podgorici u Atinskoj 35 i tačno u 12h00 održali minut ćutanja u pomen žrtvama, na isti način kako je to učinjeno i širom Evropske unije. Tom prilikom, upisali su se u knjigu žalosti u Ambasadi, položili cvijeće i ostavili svoje poruke.

FotorCreated (2)

Osim poruka koje pozivaju na osudu terorizma i mržnje koji nisu i ne mogu biti ničija religija, oni su pozivali na solidarnost, jedinstvo i toleranciju. Te iste poruke polaznici/e XXI Škole ljudskih prava, tokom dana, dijele i kroz socijalne mreže, a u okviru svoje preliminarno kreirane kampanje za Međunarodni dan tolerancije “Šeruj toleranciju jer to je za lajk!”, koju su odgovarajući na šokirajuće napade u Parizu proširili na ovaj način.

Društvene mreže su prostori koji okupljaju veliki broj mladih ljudi i jedan od moćnih kanala koji značajno može doprinijeti razvoju svijesti i znanja o važnosti tolerancije i govora oslobođenog isključivosti i mržnje, okrenutog promociji prihvatanja različitosti kao resursa i bogatstva. Posebno je to bitno naglasiti nakon ovakvih zločina i apelovati da se krivica za iste ne generalizuje, i da je ključno očuvati duh tolerancije u situaciji kada strah i razočaranje mogu uticati na rast nepovjerenja i međusobnog nerazumijevanja, pa i izliva nove mržnje.

Rad XXI generacija Škole demokratije, koju organizuje CGO, podržava Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

Petar Đukanović, koordinator programa Ljudska prava u CGO-u