Počasna državljanstva koja nisu donešena u skladu sa zakonom moraju biti poništena, a odgovorni procesuirani

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je podnio zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave i Vrhovnom državnom tužiocu za oglašavanje ništavim 82 rješenja o počasnom crnogorskom državljanstvu. Dodatno, CGO je podnio i krivičnu prijavu Glavnom specijalnom tužiocu protiv NN odgovornih lica u u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave.

Kroz analizu postupka dobijanja crnogorskog državljanstva, u dijelu koji se odnosi na dodjelu državljanstva s pozivom na član 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu a koji propisuje uslove za prijem u crnogorsko državljanstvo lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore (tzv. počasno državljanstvo), CGO je utvrdio grubo kršenja zakona.

U skladu principom zaštite javnog interesa, CGO je iskoristio zakonom predviđene pravne mehanizme za pokretanje postupka za poništavanje predmetnih rješenja, odnosno podnio je ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću zahtjeve za oglašavanje ništavnim 82 rješenja koja su izdata nakon 29.07.2010. Naime, u slučaju dodjele tih državljanstava nije ispoštovana procedura u dijelu da su prijedlozi za navedena lica stigli od ovlašćenih predlagača – predsjednika države, predsjednika Skupštine ili predsjednika Vlade – kako je to izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu iz 2010. uređeno.

Ranija verzija Zakona o crnogorskom državljanstvu (prije izmjena i dopuna iz 2010.) je omogućavala da državni organi predlažu lica za počasno državljanstvo i u tom proceduralnom dijelu su ostala državljanstva za koja su rješenja donijeta do kraja jula 2010. ispoštovala proceduru. Naravno, s obzirom da su rješenja tipska i štura, CGO u ovoj fazi mogao ući u druge aspekte procjene njihove zakonitosti.

Takođe, CGO je podnio i krivičnu prijavu glavnom speijalnom tužiocu Milovoju Katniću protiv NN odgovornih lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika (zloupotreba službenog položaja), u produženom trajanju.

CGO izražava nadu da će nadležni državni organi postupiti po podnešenim zahtjevima i prijavama kako bi se ovo pitanje dovelo u okvire zakonitosti, ali istovremeno izražava žaljenje što je jedan broj lica koja imaju nesporne zasluge doveden u ovakvu situaciju zbog nezakonite prakse Ministarstva unutrašnjih poslova.

Boris Marić, viši pravni savjetnik