KOSAČ otvara Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će, večeras, 11. decembra u 20h00 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) sa filmom “Kosač” otvoriti šesti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015.

Na otvaranju Festivala govoriće Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i B. Bix Aliu, zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, koja je jedan od pokrovitelja Festivala. Takođe, publici će se obratiti i hrvatski režiser Zvnonimir Jurić, čija hrabra, humana dugometražna drama „Kosač“ večeras ima crnogorsku premijeru.

cgo-cce-baner-ubrzaj-01

Riječ je o djelu koji rijetko koga može ostaviti ravnodušnim, i koji je po ocjeni hrvatske kritike najbolji ratni film hrvatske kinematografije. Film prati tri priče koje se odvijaju iste noći i sve tri se na različit način tiču Iva. Priče nam polako odaju mračnu sliku Ivovog života, kao i cijele oblasti koja je okružena ratom, na isti način na koji je Ivo okružen kriminalom. Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski, Lana Barić, itd. Film je do sada učestvovao na preko 30 festivala, a između ostalih dobio je Nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju i najbolji zvuk na Festivalu slovenskog filma 2015 u Portorožu, Zlatnu Arenu za kameru, Zlatnu Arenu za najbolju mušku ulogu i Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu, kao i nagradu Oktavijan za najbolji film nacionalnog programa na Pula Film Festivalu 2014. Trailer za film “Kosač” dostupan je na linku https://www.youtube.com/watch?v=rre_yPXKpIE

U subotu, 12.decembra Festival se otvara u 17h45h u Kotoru, u kino “Boka”, sa filmom “Dosije Snowden” (CITIZENFOUR) u režiji Laure Poitras.
Program u Podgorici se nastavlja u CNP-u sa projekcijom filmova: „Posjeta“ Michaela Madsena, „Dugme od sedefa“ u režiji Patricio Guzmana i „Taksi“ Džafara Panahia.

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015 se održava od 11. do 15. decembra 2015. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), dok su skraćena izdanja u JU Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru 12. i 13. decembra i u sali SO Berane 13. i 14. decembra.

Festival podržavaju Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, ali i prestižni Movie that Matters (koji po prvi put podržava jedan ovakav projekat u Crnoj Gori). Partneri Festivala su Crnogorsko narodno pozorište (CNP), Beldocs, javni servis RTCG (TV i portal), Vijesti (novine i portal), Kulturni centar «Nikola Đurković» iz Kotora, opština Berane, kao i kompanije Montepano, Studio Mouse i Compania de Vinos Montenegro.

U prethodnih pet izdanja Festivala, podgorička publika je imala priliku da vidi 63 vrhunskih filmskih ostvarenja koje se na angažovan način bave ljudskim pravima. Program Festivala i sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/. Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=g1UWCTyytME

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Svi filmovi su titlovani na zvanični i engleski jezik.

Svetlana Pešić, saradnica na programima