Otvoren Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, večeras, 11. decembra u 20h00 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) filmom “Kosač” otvorio šesti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015.

Na otvaranju Festivala Daliborka Uljarević, izvršna direktorka je istakla da u “Centru za građansko obrazovanje odlično znamo koliko je pregalaštva potrebno da bi se festival filma o ljudskim pravima desio, da bi se okupili kroz jedan od pojavnih oblika građanskog aktivizma i kroz kulturnu prizmu afirmisali problem ljudskih prava i imperativ zaštite ljudskog dostojanstva“. Ona je ocijenila da “Sistem zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori nije učinkovit, značajno je ispolitizaran, podređen partikularnim interesima a ne javnom dobru, i samim tim ne predstavlja potreban institucionalni odgovor”, naglašavajući da “danas, civilni sektor u Crnoj Gori sublimira mnoge organizacije koje se, po određenim segmentima, bave unaprijeđenjem i zaštitom ljudskih prava, poput zaštite prava osoba sa invaliditetom, LGBT osoba, Roma, žena, djece, etničkih zajednica, i drugih. Boriti se za njihova prava znači boriti se za prava svih nas”.

LXX_2059

Uljarević je ukazala na to da u CGO-u Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ vide “kao priliku da se sretnemo u jednom drugačijem prostoru, da razmišljajući o filmovima razgovaramo i o dometima zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori, regionu i šire, da pružamo jedan inovativniji doprinos afirmaciji humanosti, podsticaj građanskom aktivizma, buđenju lične hrabrosti za borbu za ljudska prava jer tu nema zauvijek dobijenih bitaka, a svaku bitku za ljudska prava treba da prepoznajemo kao svoju”.

B. Bix Aliu, zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, koja je jednan od pokrovitelja Festivala je čestitao CGO-u “na naporima koje ulažu kako bi razvili festival i učinili ga boljim iz godine u godinu. Oduševljen sam i što je ambasada Sjedinjenih Država podržala ovogodišnje izdanje i što smo tu od početka ovog poduhvata odnosno od 2010”, kazao je Aliu. On je dodao da je “sjajno što ovogodišnje izdanje Festivala nudi selekciju velikih filmova ne samo građanima Podgorice, već i građanima Berana i Kotora, i ja se nadam se da će Festival nastaviti da se širi svake godine”.

LXX_2003

“Ako svako od nas, kao aktivni učesnik društva, ne digne svoj glas u zaštiti ljudskih prava, u odbrani onih koji su potisnuti, onda ni društvo neće napredovati. Nadam se da ćemo svi zajedno učiniti taj korak naprijed kako bi ubrzali crnogorsko društvo ka boljoj budućnosti za sve građane ovdje”, zaključio je Aliu.

Hrvatski režiser Zvonimir Jurić, čija je drama “Kosač” večeras imala crnogorsku premijeru, govoreći o tri priče koje se prepliću u filmu je rekao “da su i glavni protagonista i ostali likovi uronjeni u život kao što su ribe uronjene u akvarijumu. Zidovi se ne vide, ali ih osjećaš. Taj život koji vode je svakako obilježen posljedicama rata”.

Riječ je o djelu koje je duboko dirnulo podgoričku publiku, a koje je po ocjeni hrvatske kritike najbolji ratni film hrvatske kinematografije.

Film prati tri priče koje se odvijaju iste noći i sve tri se na različit način tiču Iva. Priče nam polako odaju mračnu sliku Ivovog života, kao i cijele oblasti koja je okružena ratom, na isti način na koji je Ivo okružen kriminalom. Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski, Lana Barić, itd. Film je do sada učestvovao na preko 30 festivala, a između ostalih dobio je Nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju i najbolji zvuk na Festivalu slovenskog filma 2015 u Portorožu, Zlatnu Arenu za kameru, Zlatnu Arenu za najbolju mušku ulogu i Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu, kao i nagradu Oktavijan za najbolji film nacionalnog programa na Pula Film Festivalu 2014.

LEX_7004

U subotu, 12.decembra Festival se otvara u 17h45h u Kotoru, u kino “Boka”, sa filmom “Dosije Snowden” (CITIZENFOUR) u režiji Laure Poitras. Program u Podgorici se nastavlja u CNP-u sa projekcijom filmova: „Posjeta“ Michaela Madsena, „Dugme od sedefa“ u režiji Patricio Guzmana i „Taksi“ Džafara Panahia.

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015 se održava od 11. do 15. decembra 2015. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), dok su skraćena izdanja u JU Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru 12. i 13. decembra i u sali SO Berane 13. i 14. decembra.

Festival podržavaju Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, ali i prestižni Movie that Matters (koji po prvi put podržava jedan ovakav projekat u Crnoj Gori). Partneri Festivala su Crnogorsko narodno pozorište (CNP), Beldocs, javni servis RTCG (TV i portal), Vijesti (novine i portal), Kulturni centar «Nikola Đurković» iz Kotora, opština Berane, kao i kompanije Montepano, Studio Mouse i Compania de Vinos Montenegro.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svetlana Pešić, saradnica na programima