Crnogorskom premijerom trostrukog kanskog pobjednika i dodjelom nagrada završen UBRZAJ 2015

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, večeras, u 20h00 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), crnogorskom premijerom trostrukog kanskog pobjednika – filmom “Saulov sin” i dodjelom nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam zatvorio šesti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a je prilikom ceremonije zatvaranja Festivala podsjetila „proteklih pet dana smo zajedno putovali kroz Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ doživljavajući i preživljavajući potresne, a opet motivišuće sudbine junaka i junakinja, družeći se i vjerujući da su ljudska prava osnov svakog otvorenog i demokratskog društva“. Ona je naglasila da je „Borba za ljudska prava univerzalna, ona nema granice niti smije biti sklona kompromisima. Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ uveličan svojim sada već klubom ljubitelja, podržavaoca, aktivista, boraca za ljudska prava, nije tako veliki društveni prostor, ali je značajna misija u crnogorskom društvu. Uspjeli smo da ga učinimo prisutnim i vidljivim, da razdrmamo ksenofobične misli koristeći kulturni prostor filma kao moćnog edukatora, svjesni da bez stalnog učenja i raznih vidova razmjene iskustava nema napretka, znanja, zrelosti pojedinca i društva, osvajanja humanih vrijednosti i otvorenog srca“, dodala je Uljarević.

Prije posljednje ovogodišnje projekcije, Uljarević je dodijelila godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam.

LEX_7233

U kategoriji organizacija nagradu je dobio nedjeljnik “Monitor”. Uljarević je, u obrazloženju, navela: «Monitor je riječ koja personifikuje otpor ratu, stradanju i zloupotrebama osione i neodgovorne vlasti dinamične crnogorske istorije u posljednjih četvrt vijeka. Monitor je snažna crnogorska priča koja je crnogorsko društvo vodila u koncept slobode govora, boreći se za građanske i demokratske vrijednosti, protiv ksenofobije i nacionalizma, protiv korupcije i organizovanog kriminala, otvarajući velika, teška i nerijetko “zabranjena” pitanja, opominjući i neprijatno svjedočeći. Monitor je ove godine tiho obilježio svojih 25 godina postojanja, nastavljajući da glasno provocira i uzbunjuje javnost izvještavajući o nimalo ružičastima temama koje boje naše živote i nepokolebljivo dovodeći u pitanje dominantne projekte moći. Nedjeljno nas ohrabruje da se u toj borbi za izgradnju modernog i demokratskog društva može trajati i istrajati». Ispred redakcije Monitora nagradu su primili Milka Tadić Mijović, izvršna direktorka i Esad Kočan, glavni i odgovorni urednik.

Obrazlažući nagradu u kategoriji pojedinaca, Uljarević je rekla: “Njih trojica su toliko različiti da biste ih u očekivanim okolnostima uređenog društva teško spojili u jednu priču. Ali, naša stvarnost je sve samo ne očekivana, a naše društvo još mora mnogo da se razvija da bi bilo uređeno. Spojila ih je užasna tragedija čije ožiljke nikad neće moći izbrisati. Učvrstila ih je dalje hrabrost da se ne predaju u situaciji kada su to učinili mnogi prije njih, smjelost da uđu u koštac sa trulim sistemom koji je ugrozio njihove najmilije, otpornost da ne pokleknu u borbi za pravdu i pored brojnih pritisaka koje su trpjeli, snaga da ostanu jedni uz druge. Ja znam da se oni ne osjećaju kao dobitnici. Rekli su mi i da im je neprijatno da neko ono što su oni uradili vidi kao razlog za nagradu, jer su kako su naveli “činili samo ono što su osjećali da moraju kako bi svojoj djeci mogli pogledati u oči.” Slučaj bjelopoljskih beba je odraz surove realnosti, koja više od svih riječi pokazuje do koje tačke nebrige i neodgovornosti za građane i građanke su nas donosioci odluka doveli. A primjer očeva tih beba, koji su boreći se za uspostavljanje svima nama prijeko potrebne odgovornosti bili spremni i sebe dalje žrtvovati, jeste uzor kako svaki građanin i građanka Crne Gore mora da se bori za ljudska prava“, zaključila je Uljarević i uručila nagradu Slaviši Kneževiću, Eldinu Salemoviću i Predragu Karišiku iz Bijelog Polja, uz apel da se prati njihova borbu dok pravda ne bude zadovoljena.

ubrzajocevi

Godišnje nagrade su postale jedno od obilježja Festivala, čiji je cilj da se doprinose prepoznavanju i osnaživanju onih koji sebe daju nesebično u naporima da učine crnogorsko društvo boljim i da se u njemu univerzalnost ljudskih prava ne dovodi u pitanje.

Nakon ceremonije dodjele nagrada uslijedila je premijera jedanaestog, a ujedno i posljednjeg, ostvarenja na ovogodišnjem Festivalu, filma “Saulov sin”, mađarskog režisera László Nemesa. Film priča priču o Saulu Auslanderu, Jevreju mađarskog porijekla, koji radi kao član Sonderkomando zatvoreničke grupe u koncentracionom logoru Aušvic. Ova grupa je zadužena za spaljivanje leševa. Jednog dana, on pronalazi tijelo dječaka kojeg prisvaja kao svog sina i pokušava da izvede nemoguće – da sačuva njegovo tijelo od spaljivanja i da pronađe rabina da ga sahrani. U međuvremenu, ostali članovi grupe saznaju za plan o njihovom neminovnom istrebljenju, dižu pobunu i uništavaju krematorijum. Sa druge strane, Saul se i dalje fokusira na svoj plan da oda posljednju počast sinu o kojem nije mogao ranije da se stara.

Iako se radi o filmu najnovije produkcije (iz 2015), “Saulov sin” je prikazan na preko 30 festivala i već je ponio veliki broj prestižnih nagrada u različitim kategorijama. Tako je na Kanskom festivalu osvojio FIPRESCI, Veliku nagradu žirija i nagradu Vulkan za tehnička dostignuća. Ovaj film je osvojio i naš region, pa je na Zagreb film festivalu dobio Zlatna kolica za najbolji film 2015, a proglašen je i najboljim filmom na Sarajevskom filmskom festivalu. Više o filmu se može naći na http://www.ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/saulov-sin , trailer je dostupan na https://www.youtube.com/watch?v=sWQTfbXLTHQ

Šesti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2015 obilježilo je gostovanje Zvonimira Jurića, hrvatskog režisera i Damira Nikšića, konceptualnog umjetnika iz Sarajeva, bokeško izdanje koje je organizovano u Kotoru, u kinu “Boka” i izdanje Festivala u Beranama u sali SO Berane.

UBRZAJ 2015 je održan od 11. do 15. decembra 2015. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), dok su skraćena izdanja održana u JU Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru 12. i 13. decembra i u sali SO Berane 13. i 14. decembra.

Festival su podržali Ambasada SAD, Ambasada Kanade, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, ali i prestižni Movie that Matters (koji po prvi put podržava jedan ovakav projekat u Crnoj Gori). Partneri Festivala su Crnogorsko narodno pozorište (CNP), Beldocs, javni servis RTCG (TV i portal), Vijesti (novine i portal), Kulturni centar «Nikola Đurković» iz Kotora, opština Berane, kao i kompanije Montepano, Studio Mouse i Compania de Vinos Montenegro.

Svetlana Pešić, saradnica na programima