Temeljno provjeriti navode o plagijatu prije potvrde imenovanja dekana Pravnog fakulteta

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, uoči sjednice Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, uputio rektorki Radmili Vojvodić pismo sa zahtjevom da, koristeći institucionalne mogućnosti i lični autoritet, pozove članove Upravnog odbora da, na sjutrašnjoj sjednici, ne potvrde imenovanje Velimira Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta.

CGO se godinama posvećeno bavi pitanjem zakonitosti rada UCG, kao i ukupnog kvaliteta koji koji državni univerzitet pruža. S obzirom da se radi o instituciji koja se finansira novcem poreskih obveznika i da vrši djelatnost od javnog značaja, CGO je obavijestio rektorku o saznanju da je Velimir Rakočević plagirao svoj udžbenik, kao i da postoje osnove sumnje u autentičnost njegovog doktorskog rada.

U prilogu pisma koji je rektorki Vojvodić poslat je i tekst redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđa Ignjatovića «Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci – studija slučaja», objavljen u časopisu «Anali» (http://anali.ius.bg.ac.rs/A2009-2/Anali%202009-2%20str.%20289-309.pdf). CGO je ukazao rektorki da je o ovom slučaju bilo uredno informisano ranije rukovodstvo UCG koje se time nije suštinski bavilo, kao ni mnogim sličnim problemima. Pored zahtjeva da se procedura daljeg imenovanja Rakočevića obustavi, CGO je zatražio od rektorke da preduzme sve mjere i radnje kako bi se ovaj slučaj adekvatno analizirao od strane relevantnih nezavisnih stručnjaka sa neupitnim akademskim integritetom i dalje zakonski procesuirao.

Po posljednjem istraživanju CGO-a, urađenom u okviru projekta «Da samo znanje donosi zvanje», finansiranog od strane EU, Komisije za igre na sreću i fondacije Heinrich Boll, crnogorski građani iskazuju najveću percepciju korupcije u obrazovanju upravo prilikom zapošljavanja ili biranja u akademska zvanja, što predstavlja i terminalnu fazu korupcije u ovoj oblasti. Stoga se CGO nada da će rektorka ovu inicijativu obraditi sa dužnom pažnjom, ali i da će se rukovodstvo UCG motivisanije i odgovornije baviti sličnim pitanjima ubuduće.

CGO cijeni i da crnogorska javnost ima pravo da dobije punu informaciju o svim aspektima izbora u zvanja ili pozicije na UCG jer je to nesumnjiv javni interes. Konačno, odnos rukovodstva UCG prema ovakvim pitanjima je od presudne važnosti kako bi se osvijetlili pravci u kojem isto rukovodstvo planira da vodi UCG.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka