Četvrto pismo za rješavanje problema angažovanja asistenata u nastavi

Danas je 14 NVO je uputilo pismo Vladi u kojem smo pohvalili posljednji razvoj situacije oko rješavanja problema s angažovanjem asistenata u nastavi, ali i ukazali da to samo po sebi nije dovoljno da obezbijedi trajno i održivo rješenje. Na prethodna pisma Vlada nam nije odgovorila.

Pismo prilažemo integralno.

VLADA CRNE GORE
PREDSJEDNIK VLADE, gospodin Duško Marković
MINISTAR PROSVJETE, gospodin Damir Šehović
MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANJA, gospodin Kemal Purišić

Podgorica, 26.12.2016.

Predmet:
Trajno i održivo rješenje za angažman asistenata u nastavi

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,
poštovana gospodo ministri,

podržavamo odluku Ministarstva prosvjete da do kraja godine iz sopstvenih sredstava isplati asistente u nastavi koji su volonterski radili sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ohrabruje i izjava ministra prosvjete da podržava izmjene zakona, koje je predložio Ombudsman, a kojima bi se:
a) obezbijedilo da se posao asistenata ne radi volonterski, i
b) da država svakom djetetu s posebnim obrazovnim potrebama za koje se to utvrdi potrebnim obezbijeđuje asistenta, umjesto da mu ga ”može” obezbijediti, kako je do sada bio slučaj.

Međutim, podsjećamo Vas da ovi pozitivni pomaci još uvijek ne nude odgovore na najvažnija pitanja:
• kako će se obezbijediti trajno i održivo rješenje angažovanja asistenata u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama – kako će se oni finansirati?
• da li će ministarstvo prosvjete biti odgovorno za njihov angažman i finansiranje ili ne?
• da li će te pozicije biti sistematizovane ili ne?
• šta će se konkretno dogoditi s asistentima kojima ugovori o radu na određeno vrijeme ističu na kraju ove godine?[:]… »

Etikete umjesto dijaloga

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja prvo potpisano od četiri saopštenja koja je Univerzitet Crne Gore (UCG) izdao u pokušaju da dovede u pitanje kredibilitet rada CGO-a i njegovih zapošljenih. Cijenimo da je napredak napravljen makar u dijelu da će se sada nalaziti po neki «žrtveni jarac» zarad javne odbrane neodbranjivog.

No, ostaje nejasno po kojem se osnovu javlja predsjednik Naučnog odbora UCG, Vladimir Pešić, kad je koliko prekjuče rektorat tvrdio da nema nikakve veze sa spornim doktoratima i profesorima. [:]… »

Činjenice demantuju UCG

Centar za građansko obrazovanje (CGO) odgovorno ukazuje na društvene devijacije koje detektuje i pokušava svojim djelovanjem isprovocirati valjanu institucionalnu reakciju, ali i djelovati konstruktivno u pravcu unaprijeđenja postojećeg zakonodavnog okvira i loših praksi. U tom kontekstu je urađena i studija “Akademska čast na crnogorski način – plagijati u Crnoj Gori i njihovo (ne)procesuiranje”, a koja je izazvala histeričnu reakciju rukovodstva Univerziteta Crne Gore (UCG).

Napor koji je UCG uložio u 2016. kako bi sakrio sve tražene informacije od CGO-a i ignorisao ozbiljne probleme na koje je CGO ukazivao, uz prateće nimalo časne radnje u pokušaju diskreditacije rada CGO-a, obrnuto je proporcionalan uloženom naporu i vremenu za preveniranje, suzbijanje i procesuiranje plagijata akademskog osoblja i studenata na UCG. I to plaćaju građani Crne Gore koji o radu UCG, sa samog sajta UCG, malo mogu saznati ako apstrahuju samohvalospjeve rukovodstva UCG, na čelu sa rektorkom Radmilom Vojvodić. [:]… »