Personalizovati odgovornost u Vladi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Inicijativu predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću kojom traži od premijera da donese odluku kojom se obavezuju starješine organa državne uprave da sva obavještenja, saopštenja za javnost i informacije bilo koje sadržine koje se žele saopštiti javnosti, moraju biti potpisane od strane ovlašćenog službenika, načelnika odjeljenja, sektora ili samog starješine organa.

CGO je u Inicijativi obrazložio da kreatori takvih javnih dokumenata ne mogu biti skriveni iza «Službe za odnose sa javnošću –PR» ili bilo koje druge službe, već isključivo navedeni imenom i prezimenom kako bi se izbjegle zloupotrebe. Istovremeno, time bi se unaprijedila javna i profesionalna odgovornosti zapošljenih u državnoj upravi, ali i obustavili lični «ratovi» pojedinih starješina sa neistomišljenicima.

Jedan od motiva CGO-a da podnese ovu inicijativu je i nedavno iskustvo sa PR službom Ministarstva prosvjete, na čije saopštenje je CGO reagovao javno, ali i podnio i pritužbu Etičkom odboru na rad službenika/ce zapošljenog u PR službi Ministarstva prosvjete. Naime, ovim reagovanjem potpisanim od strane “PR službe”, a ne imenom i prezimenom službenika u PR službi, date su neprimjerene kvalifikacije koje izlaze iz okvira profesionaknog ponašanja i političke neutralnosti koje bi državni službenici i namještenici trebalo da imaju kao osnovnu poziciju. Stav “PR službe” nosi elemente diskriminacije na osnovu netrpeljivosti ili predrasuda prema organizacijama civilnog društva. Etički odbor se izjasnio da nije u mogućnosti da postupi po pritužbi jer nije navedeno ime i prezime lica na koga se pritužba odnosi. Time je poslata poruka da neodgovorni pojedinci u organima javnog sektora mogu neprimjereno i nekažnjeno da iznose neetičke i nepotkrijepljene stavove skriveni iza generički navedenih “PR” I drugih službi.

CGO cijeni da bi usvajanje od Inicijative od strane premijera ojačalo individualnu odgovornost državnih službenika i namještenika, ali i bio jedan od praktičnih izraza uvođenja dodatnih instrumenata u jačanju demokratije i zaštite od svakog oblika diskriminacije građana od organa javnog sektora.

Naime, nije uloga potencijalno oštećenih strana da zarad žalbe Etičkom odboru vrše istrage u državnim organima kako bi našli ime i prezime osobe koja potpisuje zvanične stavove u kojima postoje uvrijedljivi, diskriminatorni ili netačni navodi, a što sužava prostor za adekvatno procesuiranje istih. A državni službenici, kao i članovi Vlade, koji imaju namjeru da nastave na ovaj način zloupotrebljavati svoje pozicije i urušavati ugled samih institucija treba da budu dovoljno «hrabri» da iza svojih «rukopisa» i stanu imenom i prezimenom, a posljedično i odgovaraju za to.

Snežana Kaluđerović
, koordinatorka programa