Večeras zatvaranje UBRZAJ 2016

Premijerom filma “Neruda” u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), biće zatvoren VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016, sa početkom u 20:30h.

Čileanski kandidat za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, kao i kandidat za najbolji strani film za ovogodišnji “Zlatni globus” je priča o najpoznatijem čileanskom pjesniku, diplomati i nobelovcu Pablu Nerudi, u tumačenju Luisa Njeka, koji je centralna figura ovog filma premijerno prikazanog prije pola godine u Kanu.

Neruda

Anti-biografsko djelo, kako ga reditelj opisuje, smješteno je u 1948. godinu u kojoj senator Neruda, zbog javnog i oštrog protivljenja tadašnjem predsjedniku Gabrijelu Gonzalesu Videli, po prvi put postaje zvanični državni neprijatelj. Pod pritiskom učestalih prijetnji i hajke vladajućeg režima, Neruda uz pomoć svog prijatelja Pabla Pikasa i ljevičarskog podzemlja, bježi iz sopstvenog doma u egzil sa svojom suprugom, argentinskom slikarkom Deliom del Karil, dok im je policajac Oskar Pelušono konstantno za petama.

Directors’ Fortnight, Cannes Film Festival, 2016, Toronto International Film Festival, 2016, Munich Film Festival, 2016, New Zealand International Film Festival, 2016, Sarajevo Film Festival, 2016 su neki od festivala na kojima je do sada uspješno prikazan, a trejler filma možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=UwdpkvuWGuQ. Više o filmu je dostupno i na http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-berane/neruda.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 je tradicionalno otvoren na Međunarodni dan ljudskih prava a dodijeljene su i nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam za organizacije i pojedince, koje su pripale NVO Mladi Romi i Željki Vuksanović, predsjednici opštine Kolašin. UBRZAJ 2016 je donio tokom pet dana 12 premijera sa fokusom na ljudska prava, a ove godine su prikazana i po četiri filma na izdanjima Festivala u Kotoru i Beranama. U prethodnih šest izdanja Festivala, podgorička publika je imala priliku da vidi blizu 80 ostvarenja koje se na angažovan način bave ljudskim pravima.

UBRZAJ 2016

VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 održava se od 10. do 14. decembra 2016. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), dok su paralelna izdanja održana u Kotoru – 11. i 12. decembra u kinu “Boka” i u Beranama – 12. i 13. decembra u Centru za kulturu.

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival podržava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijska ambasada, Ambasada SAD, fondacija Heinrich Boll, kao i kompanije Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Spot koji promoviše Festival možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=jkQ3kjsR934 .
Svetlana Pešić, saradnica na programima