Herzogovo ostvarenje, britka komedija iz regiona i Holbrook četvrte večeri na UBRZAJ 2016

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će, večeras, u okviru Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 prikazati premijerno još tri filmska ostvarenja najrecentije svjetske produkcije: “Gle čuda: Fantazije povezanog svijeta”, Wernera Herzoga, “Ministarstvo ljubavi”, Pava Marinkovića i “Diplomata” čiji je autor David Holbrooke.

“Gle čuda: Fantazije povezanog svijeta”, autora Wernera Herzoga biće prikazan u 17:00h. Dokumentarni reditelj nominovan za Oskara, Werner Herzog prati virtuelni svijet od njegovog postanka, sve do krajnjih dometa, istražujući digitalne predjele jednakom radoznalošću i kreativnošću kojima je pristupao različitim zemaljskim prostorima, poput Amazona, Sahare, Južnog pola i napuštenih predjela Australije. Herzog gledaoce vodi na jedinstveno putovanje, kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je onlajn svijet transformisao način na koji realni svijet funkcioniše – od trgovine do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, sve do središnjeg pitanja o tome kako stvaramo i održavamo međuljudske odnose. Trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/gle-cuda-fantazje-povezanog-svijeta

stjepan-peric-najava

„Ministarstvo ljubavi“, britka komedija iz savremene Hrvatske biće prikazana od 19:00h. Krešo je u zamršenoj situaciji, on je biolog na pragu srednjih godina, bez iluzija i posla, zarobljen u braku koji se vjerovatno nije ni trebao desiti. U međuvremenu, u zemlji traje kriza, pa vlada traži jedinstvene načine da ispuni praznu državnu kasu pa sada, 20 godina nakon završetka rata svoju pažnju usmjerava na ratne udovice. Svima onima koje se nisu ponovno udavale, a žive u vanbračnim zajednicama s novim partnerima, biće oduzeta porodična penzija. Da bi se izvršile nepopularne mjere, osniva se novo odjeljenje u Vladi – Ministarstvo ljubavi, čiji je zadatak prikupiti informacije o udovicama koje žive u grijehu prema državi. ” Krešo, koji ne može mnogo izgubiti, pristaje na privremeni angažman u novom odjeljenju koji mu nudi njegov moćni tast. Ali problem je što je Krešo, uz svog novog partnera, ekscentričnog Šikića, potpuno pogrešan čovjek za ovaj posao. Uspješno je učestvovao na Pula Film Festival 2016, Avvantura Film Festival Zadar 2016, Montreal World Film Festival 2016, Slovenian Film Festival 2016, Raindance Film Festival 2016, Chicago International Film Festival 2016, Arras Film Festival 2016 i Mostar Film Festival 2016 a trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/ministarstvo-ljubavi. Nakon projekcije, publika će imati priliku da razgovara sa Stjepanom Perićem, koji je protagonista filma.

Četvrti dan Festivala UBRZAJ 2016 zaključuje projekcija u 21:00h, a radi se o filmu „Diplomata“, autora Davida Holbrooka. Diplomata je izvanredna priča o životu i ostavštini ambasadora Ričarda Holbruka, čija karijera pokriva period od 50 godina američke spoljne politike – od perioda Vijetnama do Avganistana. Prikazan iz perspektive njegovog najstarijeg sina Dejvida, ovaj nas dokumentarac vodi iza kulisa diplomatskog svijeta visokih uloga, gdje se odlučuje o ratu i o miru. Film je objavljen 2015. godine, na dvadesetogodišnjicu najvećeg Holbrukovog ostvarenja: Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u Bosni. Trejler filma kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-cnp/diplomata

Sinoć su, treće veči Festivala, u CNP-u prikazana tri filma: “Oluja”, zatim „Album“ i „Zakon Motlijeve“. Kotorsko izdanje Festivala je zaokruženo filmovima “Gle čuda: Fantazije povezanog svijeta” i “Oluja”. Dodatno, večeras se završava Festival u Beranama, prikazivanjem filmova “Album” i “Kiki”.

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival podržava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijska ambasada, Ambasada SAD, fondacija Heinrich Boll, kao i kompanije Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svetlana Pešić, saradnica na programima