Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 u Beranama

Nakon zvaničnog otvaranja u Podgorici i Kotoru, Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 biće otvoren i u Beranama, u Centru za kulturu, 12. decembra. Ovo izdanje Festivala će otvoriti Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Zoran Jojić, Sekretar sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO iz Opštine Berane.

Beransko izdanje Festivala biće otvoreno u 18:00h, filmom “Ministarstvo ljubavi”, Pava Marinkovića. Ministarstvo ljubavi je britka komedija iz savremene Hrvatske. Krešo je u zamršenoj situaciji, on je biolog na pragu srednjih godina, bez iluzija i posla, zarobljen u braku koji se vjerovatno nije ni trebao desiti. U međuvremenu, u zemlji traje kriza, pa vlada traži jedinstvene načine da ispuni praznu državnu kasu pa sada, 20 godina nakon završetka rata svoju pažnju usmjerava na ratne udovice. Svima onima koje se nisu ponovno udavale, a žive u vanbračnim zajednicama s novim partnerima, biće oduzeta porodična penzija. Da bi se izvršile nepopularne mjere, osniva se novo odjeljenje u Vladi – Ministarstvo ljubavi, čiji je zadatak prikupiti informacije o udovicama koje žive u grijehu prema državi. ” Krešo, koji ne može mnogo izgubiti, pristaje na privremeni angažman u novom odjeljenju koji mu nudi njegov moćni tast. Ali problem je što je Krešo, uz svog novog partnera, ekscentričnog Šikića, potpuno pogrešan čovjek za ovaj posao. Uspješno je učestvovao na Pula Film Festival 2016, Avvantura Film Festival Zadar 2016, Montreal World Film Festival 2016, Slovenian Film Festival 2016, Raindance Film Festival 2016, Chicago International Film Festival 2016, Arras Film Festival 2016 i Mostar Film Festival 2016 a trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-berane/ministarstvo-ljubavi

Ministarstvo ljubavi

Od 20:00h se emituje film film „Neruda“, Pabla Laraina. Radnja filma je smještena u 1948. i vrijeme kad hladni rat dolazi do Čilea. U kongresu, senator Pablo Neruda optužuje vladu za izdaju Komunističke partije, zbog čega ga predsjednik Gonzalez Videla smjenjuje po hitnom postupku. Načelnik policije Oscar Peluchonneau zadužen je da uhapsi pjesnika. Neruda pokušava da pobjegne iz zemlje sa suprugom, slikarkom Delia del Carril, ali bivaju primorani da se skrivaju. Inspirisan dramatičnim događajima svog novog života kao bjegunca, Neruda piše izvanrednu zbirku pjesama Canto General. U međuvremenu, u Evropi se širi legenda o pjesniku za kojim traga policija, a umjetnici, predvođeni Pablom Picassom, apeluju na Nerudinu slobodu. Neruda, međutim, borbu protiv svog arhi neprijatelja Peluchonneaua vidi kao priliku da iznova otkrije sebe. U priči o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku, Neruda prepoznaje vlastite herojske mogućnosti: šansu da istovremeno postane i simbol slobode i književna legenda. Do sad se predstavio na Directors’ Fortnight, Cannes Film Festival, 2016, Toronto International Film Festival, 2016, Munich Film Festival, 2016, New Zealand International Film Festival, 2016, Sarajevo Film Festival, 2016, a trejler filma, kao i više detalja o festivalima na kojima je film prikazan, možete naći na: http://ubrzaj.me/index.php/sr/program-berane/neruda.

Neruda

VII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2016 održava se od 10. do 14. decembra 2016. u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), dok su paralelna izdanja u Kotoru – 11. i 12. decembra u kino “Boka” i u Beranama – 12. i 13. decembra u Centru za kulturu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

UBRZAJ 2016 se realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP), BELDOCS-om, Kulturnim centrom «Nikola Đurković» iz Kotora, Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane. Medijski pokrovitelji UBRZAJ 2016 su javni servis RTCG i ND Vijesti. Festival podržava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne, Australijska ambasada, Ambasada SAD, fondacija Heinrich Boll, kao i kompanije Montepano, Metropolis, PG Taxi, Pošta Crne Gore i Compania de Vinos Montenegro. Program Festivala i sve dodatne informacije o UBRZAJ 2016: http://ubrzaj.me/. Spot koji promoviše: https://www.youtube.com/watch?v=jkQ3kjsR934 .

Svetlana Pešić, saradnica na programima