Objaviti koalicione sporazume o formiranju Vlade

Centar za građansko obrazovanje (CGO) cijeni da crnogorska javnost treba da ima pristup koalicionim sporazumima o formiranju Vlade Crne Gore, kako bi se imala i činjenični okviru u kojoj mjeri se državna uprava zaista profesionalizuje i depolitizuje, a u kojoj mjeri ostaje u partijskim “lancima”.

Podsjećanja radi, 27 novembra 2016. godine Demokratska partija socijalista potpisala je Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju i formiranju parlamentarne većine za mandat 2016-2020 sa svojim koalicionim partnerima – Bošnjačkom strankom, Socijaldemokratama, Hrvatskom građanskom inicijativom, koalicijom “Albanci odlučno” i Liberalnom partijom. Iako je konstituisanju posljednje, odnosno 41 po redu, Vlade Crne Gore prethodilo potpisivanju političkog sporazuma o formiranju izvršne vlasti, javnost ostaje uskraćena za sadržinu ovog političkog dogovora koji u značajnoj mjeri utiče na živote građana i građanki Crne Gore.

Tako je za crnogorsku, ali i drugu zainteresovanu javnosti, nepoznanica na kojim osnovama i principima je skopljen politički dogovor o formiranju Vlade Crne Gore između koalicionih partnera, kakva je sadržina ovog sporazuma, kako se u njemu do detalja raspodjeljuje vlast i da li se prilikom te raspodjele moguće ulazi i u kršenje postojećeg zakonodavnog okvira, kao i preuzetih obaveza na putu ka Evropskoj uniji. Takvo demonstriranje netransparentnosti dovodi u pitanje postojanje funkcionalnih demokratskih institucija, ali i uspostavljanje efikasnog sistema profesionalizacije države uprave.

CGO poziva sve konstituente vlasti da u najkraćem mogućem roku objelodane sadržaj političkog dogovora o formiranju Vlade Crne Gore, i time dokažu da u njemu nema ničeg što treba da skrivaju od suda javnosti. Takođe, CGO ponovo poziva Vladu i Skupštinu Crne Gore da stave u proceduru i usvoje Zakon o Vladi, kako bi se konačno uspostavio jasan okvir izvršne vlasti, doprinijelo njenoj depolitizaciji i kako bi izbjegli političke trgovine najvišim državnim funkcijama zarad zadovoljenja partijskih interesa a bez ikakvog argumentovanog objašnjenja koje bi ukazalo na javni interes ukidanja ili osnivanja ministarstava i uprava u Vladi, shodno različitim koalicionim prestrojavanjima.

Vladimir Vučković, saradnik na programima u CGO-u