Neophodni novi mehanizmi koji će obezbijediti pravo na istinu u vezi sa teškim i sistemskim kršenjima ljudskih prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom 24. marta – Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava, apeluje na donosioce odluka i nadležne institucije da pokažu punu posvećenost u odnosu na pitanje rasvjetljavanja sudbine nestalih tokom ratova 90tih, utvrđivanje činjenica u periodu tokom postjugoslovenskih ratova, kao i u produkovanju konkretnih rezultata u kažnjavanju odgovornih za ratne zločine. Tek nakon ispunjenja ova tri ključna uslova, može se govoriti o uspostavljanju pravde i pomirenja u regionu bivše Jugoslavije.

Zahvaljući radu organizacija civilnog društva, u Crnoj Gori živi diskurs o važnosti suočavanja sa prošlošću, ali i potrebe veće funkcionalnosti postojećih mehanizama – prije svih pravosuđa koje treba da procesuira ratne zločine, kao i uspostavljanja novih mehanizama poput REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije). REKOM bi kroz svjedočanstva i dokumente stremio sastavljanju popisa svih poginulih, ubijenih, zatvaranih, mučenih i prognanih osoba iz svih ratova s područja nekadašnje Jugoslavije. Institucionalizacija ovog tijela ne bi smjela biti upitna za donosioce odluka jer bi ono bilo komplementarno pravosudnim i tužilačkim strukturama, ali i pružalo enorman doprinos u rasvjetljavanju svih slučajeva ratnih zločina.

Ratni zločini, nezavisno od toga ko su u njima žrtve a ko počinioci, nikada ne smiju biti zaboravljeni. Postjugoslovenska društva moraju pokazati istrajnost u uspostavljanju tranzicione pravde i vraćanja dostojanstva žrtvama i njihovim porodicama, jer je to osnov održivosti mira i međuetničke skladnosti u regionu. Stoga će CGO, samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM, nastaviti da sprovodi aktivnosti u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja kako ratne strahote i žrtve ratnih zločina ne bi bile zaboravljene, uz paralelno insistiranje kod nadležnih institucija da otkriju punu istinu o ovim ratnim dešavanjima i adekvtno procesuiraju sve odgovorne za počinjene zločine.

Međunarodni dan prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija kao dan sjećanja na Arhiepiskopa Oskara Arnulfa Romera, čuvenog borca za ljudska prava, koji je ubijen 24. marta 1980, zbog oštrih osuda kršenja ljudskih prava najugroženijih populacija, braneći principe zaštite prava na život, promovisanja ljudskog dostojanstva i žestokog protivljenja svim oblicima nasilja. Svrha obilježavanja ovog dana je da se ukaže na poštovanje i sjećanje na žrtve teških i sistemskih kršenja ljudskih prava i promoviše značaj prava na istinu i pravdu.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori