Procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine treba da bude obaveza država regiona

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravljaju akciju Specijalnog policijskog tima i Uprave policije Nikšića, koja je djelovala po nalogu Specijalnog tužilaštva Crne Gore, prilikom hapšenja Vlada Zmajevića, osumnjičenog za zločine počinjene tokom oružanog sukoba na Kosovu krajem marta 1999. godine.

Prema informacijama regionalnih i domaćih medija, Specijalni policijski tim u saradnji sa pripadnicima Uprave policije Nikšića, juče (04. avgusta 2016. godine) je uhapsio Nikšićanina Vlada Zmajevića, zbog osnovane sumnje da je za vrijeme oružanog sukoba na Kosovu, krajem marta 1999. godine, u seli Žegra/Zhegër, opština Gnjilane/Gjilan, u svojstvu pripadnika/ dobrovoljca 175. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (VJ), života lišio više lica. Zmajeviću je Tužilaštvo odredilo 72 časovno zadržavanje.

Na osnovu terenskih istraživanja, FHP Kosovo je došao do iskaza svjedoka koji opisuju ubistva počinjena u Žegri/Zhegër, i dokumentovao da su dana 29. i 30. marta 1999. godine, pored ostalih, stradali: Shyqëri Tahiri (1956), Qamile Haziri (1944), Qazim Haziri (1936), Milazim Idrizi (1934), Miradije Ukshini (1928) i Ukshin Ukshini (1928), kao i Ymer Kadriu (1946), dok je čuvao stoku na ispaši, u selu Dunav Opština Gnjilane/Gjilan.

CGO i FHP Kosovo izražavaju nadu da će tužilaštva u regionu intenzivirati svoje napore kako bi priveli pravdi lica osumnjičena za ratne zločine, ali i da će se tokom sudskog postupka utvrditi činjenice i time bar donekle postići pravda za žrtve. Na taj način, pravosudni organi bi značajno doprinijeli obnovi povjerenja i pomirenja u regionu, za što se zalaže i Koalicija za REKOM, čije su refentne organizacije za Crnu Goru i Kosovo CGO i FHP Kosovo.

Bekim Blakaj, izvršni direktor FHP Kosovo
Tamara Milaš, saradnica u programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori