Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava

Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) je i ove godine posjetila ostrvo Lastavicu i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske. CGO izražava zabrinutost da će ovo možda biti i posljednja posjeta Mamuli u originalnom stanju, koja za cilj ima izgradnju kulture sjećanja i poštovanja svih onih koji sa sobom nose bol ovog mjesta stradanja. Razlog zabrinutosti je započeta realizacija Oraskomovog projekta izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa na ovom lokalitetu stradanja, a koji će usmjeren na potrebe elitnog turizma a ne doprinosa izgradnji kulture sjećanja.

Logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran je nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 73 godine, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli. Preko stotinu građana i građanki je ubijeno ili umrlo od gladi, a preko 2.000 je bilo zarobljeno u Kampo Mamuli, kako se procjenjuje se na osnovu podataka iz italijanskih vojnih dokumenata. Većina zatvorenika bili su mještani, uz određeni broj iz obližnje Hercegovine i Dalmacije.

Mamula 10092016 3

CGO je i ranije predlagao osnivanje Memorijalnog centra Mamula, kako bi ovaj lokalitet postao dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma. Time bi se podsticao razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i omogućilo turistima iz drugih država da uče o istoriji i antifašističkoj borbi stanovnika ovog područja. Takav projekat bi bio u javnom interesu i održiv.

Mamula je samo jedno od mjesta na teritoriji Crne Gore, gdje su počinjeni zločini tokom II svjetskog rata. CGO cijeni da država Crna Gora ima obavezu prema svim žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja.

Mamula 10092016 1

Posjetu ostrvu Mamula i samu komemoraciju, kao i ranijih godina, organizovala je Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Herceg Novi.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori