15 NVO novoj Vladi uputulo apel za asistente u nastavi

15 NVO uputilo je u petak, 2. decembra, pismo apela za trajno održivo angažovanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama predsjedniku nove Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću, ministru prosvjete, Damiru Šehoviću i ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću. To je treći po redu apel istim povodom, prethodna dva su bila upućena premijeru i ministrima prethodne Vlade i ostala su bez efekta.

Podsjećanje:

Problem održivog angažovanja asistenata u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama nije riješen već više godina. Oni su angažovani po ugovoru na određeno vrijeme, plaćani su malo i neuredno, njihov status je uvijek bio vrlo neizvjestan, pa je to sve neke iskusne asistente na kraju i odvratilo od tog posla. Ove školske godine, koja je počela u posebnim okolnostima pred izbore, problem je kulminirao. Ministarstvo prosvjete je propustilo da za ovu školsku godinu blagovremeno angažuje dovoljno asistenata za djecu uključenu u inkluzivno obrazovanje. Asistenti, kojih nije bilo dovoljno, angažovani su da volontiraju, što je dovelo dotle da su roditelji najčešće plaćali asistente ili i sjedjeli sa djecom u klupama da bi ona nešto mogla da nauče. Neki asistenti tvrde da su i obmanuti obećanjima da će im volonterski rad naknadno biti plaćen. Poslije izbora, asistenti su angažovani na osnovu konkursa koji su raspisani u različito vrijeme, tako da su neki asistenti volontirali duže, neki kraće, odnosno, neki roditelji su duže, a neki kraće plaćali asistente svojoj djeci. Pored svega toga, angažovani su i neki asistenti bez ikakvog prethodnog iskustva i pedagoškog obrazovanja, koje djeca nisu prihvatala.

NVO su još u septembru tražile:
1) da škole hitno sistematizuju radna mjesta asistenata, da bi se tako obezbijedio njihov trajni i održivi angažman, a tako su i pred izbore mogli da budu plaćeni;
2) da se obezbijedi da se za asistente angažuju osobe koje su stručne za taj posao i imaju najviše iskustva;
3) da se promjeni član zakona u kome piše da se taj odgovoran posao po pravilu obavlja volonterski.

Uprkos najave iz Ministarstva prosvjete pred izbore da će pripremiti predloge za trajno rješenje problema i pozvati predstavnike NVO na razgovor, to se nije desilo.

Pismo su uputile sledeće nevladine organizacije:
Naše sunce
Akcija za ljudska prava (HRA)
Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)
Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama
Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici
Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću
Udruženje Roditelji
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Centar za ženska prava (CŽP)
Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA
Institut alternativa (IA)
Juventas
Sigurna ženska kuća (SŽK)
Odred izviđača “Njegoš”
Pandora