Moramo se sjećati žrtava totalitarnih režima

Povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku, Centar za građansko obrazovanje (CGO) koristi priliku da oda poštovanje žrtvama teškog kršenja ljudskih prava u ovim režimima i izražava saosjećanje sa njihovim porodicama.

Dan sjećanja na žrtve totalitrnih režima

Na žalost, Crna Gora ostaje dosljedna u potiskivanju neprijatnih pitanja iz prošlosti ili njihovom povremenom i selektivnom otvaranju bez prepoznavanja važnosti adekvatnog suočavanja sa njima što je neophodno zarad održivosti društva na zdravim osnovama. CGO kontinuirano ukazuje na ovaj problem kroz bavljenje različitim periodima skorije crnogorske istorije i insistiranje da se modernizuje i formalni obrazovni sistem u ovom dijelu kako bi nove generacije mogle dobiti vjerodostojan činjenični okvir. Ponovo podsjećamo da je Crna Gora imala procentualno najveći broj političkih zatvorenika u ozloglašenom logoru na Golom otoku u Hrvatskoj, u kojem su zvijerski mučeni i ubijani tadašnji protivnici komunističkog režima.  Do danas u Crnoj Gori nije donešen zakon kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica, iako je Vlada obećavala da će ovo pitanje uvrstiti na svoju agendu, a na što je obavezuje i usvojena Deklaracija u Skupštini Crne Gore.

Politička podijeljenost Crne Gore ne može biti opravdanje za neadekvatno tretiranje posljedica zločina. Nadležne institucije moraju uspostaviti trajno sjećanje na žrtve političke represije socijalističkih i komunističkih režima u Jugoslaviji, što bi doprinijelo i izgradnji prijeko potrebne kulture sjećanja u crnogorskom društvu.

Podsjećamo i da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i Rezoluciju o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema. Takođe, Evropski parlament je donio preporuku kojom je naglasio da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u