Nema demokratizacije društva bez slobode medije

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) želi svim medijima, medijskim udruženjima i novinarima da uputi čestitke. Ovaj datum je i prilika da se ukaže na sve lošiju situaciju kad je riječ o slobodi medija, ali i da se ponovo pozovu institucije da ulože suštinske napore kako bi se postavili osnovi za unaprijeđenje položaja medija i novinara u Crnoj Gori.

Posljednji izvještaj Reportera bez granica potvrdio je tendenciju urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori. Treba naglasititi i da se Crna Gora pominje u uvodnom dijelu indeksa koji je rezervisan za primjere država u kojima stanje u ovoj oblasti izaziva posebnu zabrinutost. Evropska komisijaje u svom Izvještaju iz 2018 konstatovala danije postignut napredaku ostvarivanju slobode medija, a to se potvđuje i u JUFREX analizi eksperata Savjeta Evrope, urađenoj uz podršku Evropske komisije, koja detaljno elaborira medijsko zakonodavstvo i brojne problema na samoj medijskoj sceni.

Neriješeni napadi na novinare, uz posljednji brutalni na napad na novinarku Oliveru Lakić prije godinu dana, predstavljaju opominjuću slika ambijenta u kojem novinari djeluju.[:]… »

Podržana tri nova projekta

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas u okviru programa Smjestimo korupciju u muzej! potpisao ugovore sa organizacijama civilnog društva (OCD) kojima su dodijeljena sredstva putem drugog poziva u okviru konkursa za podršku projektima ovih organizacija u Crnoj Gori u 2018. godini. Kroz ovaj poziv podržana su tri nova projekta i to u ukupnom iznosu od 27, 749.63 EUR, a ove organizacije će u narednom, periodu kroz svoje aktivnosti, nastojati da doprinesu učešću civilnog društva u sprovođenju antikoruptivnih politika i praksi u Crnoj Gori na lokalnom nivou.

CGO - Podržana tri nova projekta[:]… »

CGO intenzivira aktivnosti uprkos brutalnosti napada

Na sajtu Antidot juče se pojavio uradak kojim se uz nevjerovatnu količinu manipulacija pretura po mom životu i profesionalnom angažmanu uz pokušaj da se obesmisli sve što radim i da me to, valjda, natjera da se povučem iz javnog djelovanja.

O tome ko stoji iza ovog sajta pisali su i ranije mediji i te tekstove potpisivali, kako se to i radi u medijima (https://www.blic.rs/vesti/hronika/otkrivamo-iza-crnobrnje-ljudi-bliski-canetu-i-bebi/7dj8w6e).

Neupućeni čitalac bi mogao steći utisak iz ovog nepotpisanog uradka da je Daliborka Uljarević jedan od ključnih problema u Crnoj Gori, a i šire, imajući u vidu da je sajt registrovan u drugoj državi i dominantno okrenut drugoj čitalačkoj publici. Moje zalaganje, kroz angažman u civilnom sektoru, za izgradnju otvorenog društva zasnovanog na demokratskim vrijednostima, uz potrebu integracije Crne Gore u EU po jasnim kriterijumima a za dobrobit svih građana i građanki, očito predstavlja više nego dovoljan razlog za ovu vrstu denuncijacije i medijskog odstrijela.

Ne vidim svrhu da idem kroz svaku rečenicu i da raščlanjujem činjenice od manipulacija iz dva razloga. Prvo, to treba da naručioci i autori urade u adekvatnom postupku pred nadležnim organima koji ću pokrenuti. Drugo, ne želim da na to gubim dragocjeno vrijeme jer razumijem po brutalnosti ovog napada da moramo intenzivirati upravo one aktivnosti koje su ovo indukovale.

Na žalost, živimo u društvu kad ovakva „istraživanja“ postaju dio opasne poruke da svakom ko se usudi da takne u moćnike slijedi „topli zec“, odnosno da se kroz gnusne konstrukcije kritičari društvenih anomalija pretvore u nedostojne ili u najmanju ruku da se širi uvjerenje da su svi isti. E, pa nijesmo svi isti. I to neće dokazati ni sva monstruoznost napada kojima sam izložena u dužem vremenskom periodu  do mjere da je trebalo uvesti i specijalce iz druge države jer se ovdašnji nijesu pokazali dovoljno učinkovitim.

Moj rad i aktivnosti Centra za građansko obrazovanje (CGO) sve više iritiraju mnoge čuvare političke i interesne moći, a kao pritiskom na taster bude se i njihovi pomagači u različitim sferama. Taj stepen mobilizacije samo potvđuje da ono što radimo proizvodi određene rezultate i obavezuje nas da nastavimo pružati svoj maksimum u ostvarenju misije i vizije CGO-a, uprkos ovom i svemu sličnom čemu smo naredni.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka

Deklaracija ZKO pružila realan osvrt na stanje u civilnom sektoru

Ana Nenezić, koordinatorka programa Centra za građansko obrazovanje (CGO) učestvovala je na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora između Evropske unije i Crne Gore (ZKO) koji je 18. decembra održan u Briselu. Nenezić, punopravna članica ZKO, u ulozi izvjestioca predstavila je izvještaj o stanju u oblasti civilnog društva i medija u Crnoj Gori, kao i prijedlog zaključaka za zajedničku Deklaraciju ZKO-a za ovu oblast.

CGO - Ana Nenezić[:]… »