Počinje kotorsko izdanje UBRZAJ 2018, a u Podgorici četiri premijere

Četvrti dan Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018 donosi četiri premijere sjajnih filmskih ostvarenja podgoričkoj publici, a u Kino „Boka“ počinje i kotorsko izdanje Festivala.

U sali Dodest KIC ,,Budo Tomović“ od 15:00h počinju današnje projekcije. 15:00h je na programu film Posebna krv, američke rediteljke Natalie Metzger, a riječ je o dokumentarcu koji prati pet pacijenata sa dramatičnom bolešću poznatom pod nazivom hereditarni angioedem (HAE), koji pokušavaju da žive normalan život u situaciji kada se njihova tijela okreću protiv njih. Iznevjereni od sistema zdravstvene zaštite, koji u velikoj mjeri ignoriše njihovo postojanje, oni su naučili da pronađu snagu jedno u drugom i u svojoj maloj, ali snažnoj zajednici. Nakon projekcije filma CGO će u saradnji sa HAE Crna Gora organizovati panel diskusiju kako bi širu i stručnu javnost u Crnoj Gori upoznali sa ovom bolešću.

UBRZAJ 2018 - 13. 12. 2018.

Od 17:00h slijedi filmsko ostvarenje švedskog reditelja Marcusa Lindena – Splav. Dokumentarac govori o društvenom eksperimentu iz 1973. godine gdje se 11 ljudi našlo na bodu,  odnosno na splavu.Pet muškaraca i šest žena plove splavom preko Atlantika u okviru naučnog eksperimenta kojim se proučavala sociologija nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Na kraju, niko nije očekivao ono što se na dogodilo na tom tromjesečnom putovanju. Pomoću izvanrednog materijala iz arhive i ponovnim okupljanjem preživjelih članova ekspedicije na replici splava u originalnim dimenzijama, ovaj film priča skrivenu priču o onome što je opisano kao „jedan od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena“. Ovaj film je dobitnik glavne nagrade na CPH: DOX 2018, Silver Hugo nagrade za dokumentarni film na Chicago Film Festival 2018, kao i dobitnik specijalne nagrade na Athens Film Festival 2018.

Od 19:00h slijedi dokumentarna fikcija Obskuro Baroko, rediteljke Evangelie Kranioti. Dokumentarac govori o omamljujućem odnosu roda i metamorfoze. To je i filmski omaž zemlji ekstrema i gradu Rio de Žaneiru u Brazilu. Prateći životni put kultne transrodne figure Lane Muniz (1961-2017), film istražuje različita traganja za bitkom i identitetom kroz transvestiju, čulnu i političku borbu. Naizmjenično, postavlja pitanja o želji za transformacijom tijela, kako intimnom, tako i društvenom.

Vestvud: Pank, ikona, aktivistkinjarediteljke Lorne Taker, posljednja je projekcija u 20:15h, četvrtog dana Festivala UBRZAJ u Podgorici. Ovo je prvi film koji je obuhvatio fascinantnu priču života Vivijen Vestvud, njen karakter, aktivizam i kulturni značaj. Ona je velika dama pank pokreta, doajen britanske mode i jedna od najuticajnijih začetnica trendova u novijoj istoriji. Film istražuje njenu uzlaznu karijeru i njene umjetničke kvalitete i aktivizam. Kombinujući kultni arhivski i novosnimljeni materijal, ova intimna priča predstavljena je kroz riječi same Vivijen i dirljive intervjue sa ljudima iz užeg kruga njene porodice, prijatelja i saradnika. Ovo je i uzbudljiv omaž jednoj od istinskih kulturnih ikona našeg vremena i njenoj borbi da drži do integriteta, principa i svog naslijeđa u svijetu koji se vodi konzumerizmom, profitom i globalnom ekspanzijom.

Istovremeno, večeras u Kotoru, u kino „Boka“ u 19:00h počinje jubilarno, peto kotorsko izdanje Festivala UBRZAJ koje će otvoriti: Vladimir Jokić, predsjednik opštine Kotor, Marija Bernard, direktorka Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a. Program počinje sa projekcijom filma Unuk, reditelja Aleksandara Reljića. Film govori o bivšoj logorašici Evi Mozes Kor, koja je preživjela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea, a 2014. simbolično je usvojila unuka komandanta Aušvica, koji se danas aktivno bori protiv fašizma i antisemitizma. Reditelj filma Aleksandar Reljić i protagonista filma Rajner Hes, unuk komandanta logora Aušvic, gosti su ovogodišnjeg festivala UBRZAJ i Kotoru i nakon projekcije filma kratko će razgovarati publikom, uz moderaciju Miloša Vukanovića, istoričara.

UBRZAJ 2018 - Kotor - 13. 12. 2018.

Od 20:00h na programu je mađarski film Zarobljena rediteljke Bernadet Tuza-Rite koji razotkriva šokantnu pojavu modernog ropstva u savremenom društvu, u srcu Evrope, kroz sudbinu protagonistkinje Mariš koja više od deceniju živi kao robinja jedne mađarske porodice.

Festival UBRZAJ 2018 se organizujeod 10. do 14. decembra 2018. sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC „Budo Tomović“ , uz prateća izdanja u Beranama – 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i JU Gimnaziji „Panto Mališić“ i u Kotoru – 13. i 14. decembar u Kino „Boka“.UBRZAJ 2018 se realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i kompanija Metropolis, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC „Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC „Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane, Centar za kulturu Berane i JU Gimnazija „Panto Mališić“, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG (TV i portal) i Vijesti (novine, portal i televizija).

Detaljan program Festivala i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/, a ulaz na sve projekcije, u sva tri grada, je besplatan. Zvanični spot Festivala UBRZAJ 2018 dostupan je na linku https://youtu.be/4vldv54owE4.

Miloš Knežević, direktor Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ