Dobitnik dva Srebna medvjeda sa BERLINALE-a danas na Festivalu UBRZAJ

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“, tokom trećeg dana Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018 donosi tri nove premijere: Bikini Mun, makedonskog reditelja Milča Mančevskog, Vodič kroz crnu rupu, u režiji Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića i Nasljednice, reditelja Marčela Martinezija.

UBRZAJ 2018 - 12. 12. 2018.

Projekcije počinju u 17:00h sa filmom Bikini Mun, a u pitanju je najnovije filmsko ostvaranje, višestruko nagrađivanog reditelja Milča Mančevskog, lažni dokumentarac kao igra i eksperiment. U svratištu za beskućnike u Njujorku ekipa koja snima dokumentarne filmove pronalazi Bikini Mun Dejvis koja traži pomoć i prenoćište. Sa krupnim, živim očima i širokim osmijehom, Bikini je provokativna, odvažna i dinamična i u očigledno lošem mentalnom stanju. Tvrdeći da je vozila viljuškar u ratu u Iraku i učila za stolara, često odlazi sa ulice i trudi se da stabilizuje život kako bi povratila ćerku iz hraniteljske porodice. Ovo je film u kojem se prepliću istina i iluzija, dokumentarno i izmišljeno, otvarajući pitanje kako današnje društvo, a posebno mediji, utiču na pojedinca. 

U 19:00h na programu je film Vodič kroz crnu rupu, priča o bosanskom pjesniku i umjetniku, koji, nezadovoljan svojim životom, uzrok svih svojih problema projektuje na imigrantsku sudbinu, živeći u idiličnim uspomenama svoje voljene Banja Luke. Zaglavljen u rutinu, dobija posljednju šansu da preokrene svoj život kada ga bosanska ambasada u Londonu poziva da izloži seriju svojih slika pod nazivom „Vodič kroz crnu rupu“. Reditelj Zlatko Pranjić je i gost Festivala UBRZAJ 2018 a razgovor sa njim, nakon projekcije, će voditi dramaturg Vasko Raičević.

Treći dan zaključuje film Nasljednice sa početkom u 20:30h, koji je do sada već osvojio preko 30 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima, od čega četiri na ovogodišnjem Berlinale – Berlin International Film Festival, među kojima i dva Srebrna medvjeda.  Čela i Čikita, obje porijeklom iz bogatih porodica u Asunsionu u Paragvaju, zajedno su preko 30 godina. Nakon bezbrižnog života na račun naslijeđenog bogatstva, njihova finansijska situacija se pogoršava zbog čega počinju prodavati naslijeđeni imetak. Kada dugovi dovedu Čikitu do optužbi za finansijsku prevaru i odlaska u zatvor, Čela ostaje posve sama. Prisiljena da se suoči sa novom stvarnošću, počinje da pruža taksi uslugu skupu starijih bogatih dama. Nakon što je prihvatila svoj novi život, ona upoznaje znatno mlađu Endži, s kojom stvara svježu i osnažujuću novu vezu. Čela izlazi iz ljušture i započinje svoju ličnu revoluciju.

Paralelno, u okviru beranskog izdanja Festivala UBRZAJ, biće prikazana tri filma, i to Unuk, u režiji Aleksandra Reljića u gimnaziji “Panto Mališić” u 12:00h,  a u Centru za kulturu Berane Crna sjenka zelene energije, reditelja Dragana Gmizića u 17:00h i Zarobljena rediteljke Bernadet Tuza-Riter, kojim se i zatvara beransko izdanje UBRZAJ 2018.

UBRZAJ 2018 se realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i kompanija Metropolis, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC „Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC „Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane, Centar za kulturu Berane i JU Gimnazija „Panto Mališić“, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG (TV i portal) i Vijesti (novine, portal i televizija).

Detaljan program Festivala i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Miloš Knežević, direktor festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018