CGO intenzivira aktivnosti uprkos brutalnosti napada

Na sajtu Antidot juče se pojavio uradak kojim se uz nevjerovatnu količinu manipulacija pretura po mom životu i profesionalnom angažmanu uz pokušaj da se obesmisli sve što radim i da me to, valjda, natjera da se povučem iz javnog djelovanja.

O tome ko stoji iza ovog sajta pisali su i ranije mediji i te tekstove potpisivali, kako se to i radi u medijima (https://www.blic.rs/vesti/hronika/otkrivamo-iza-crnobrnje-ljudi-bliski-canetu-i-bebi/7dj8w6e).

Neupućeni čitalac bi mogao steći utisak iz ovog nepotpisanog uradka da je Daliborka Uljarević jedan od ključnih problema u Crnoj Gori, a i šire, imajući u vidu da je sajt registrovan u drugoj državi i dominantno okrenut drugoj čitalačkoj publici. Moje zalaganje, kroz angažman u civilnom sektoru, za izgradnju otvorenog društva zasnovanog na demokratskim vrijednostima, uz potrebu integracije Crne Gore u EU po jasnim kriterijumima a za dobrobit svih građana i građanki, očito predstavlja više nego dovoljan razlog za ovu vrstu denuncijacije i medijskog odstrijela.

Ne vidim svrhu da idem kroz svaku rečenicu i da raščlanjujem činjenice od manipulacija iz dva razloga. Prvo, to treba da naručioci i autori urade u adekvatnom postupku pred nadležnim organima koji ću pokrenuti. Drugo, ne želim da na to gubim dragocjeno vrijeme jer razumijem po brutalnosti ovog napada da moramo intenzivirati upravo one aktivnosti koje su ovo indukovale.

Na žalost, živimo u društvu kad ovakva „istraživanja“ postaju dio opasne poruke da svakom ko se usudi da takne u moćnike slijedi „topli zec“, odnosno da se kroz gnusne konstrukcije kritičari društvenih anomalija pretvore u nedostojne ili u najmanju ruku da se širi uvjerenje da su svi isti. E, pa nijesmo svi isti. I to neće dokazati ni sva monstruoznost napada kojima sam izložena u dužem vremenskom periodu  do mjere da je trebalo uvesti i specijalce iz druge države jer se ovdašnji nijesu pokazali dovoljno učinkovitim.

Moj rad i aktivnosti Centra za građansko obrazovanje (CGO) sve više iritiraju mnoge čuvare političke i interesne moći, a kao pritiskom na taster bude se i njihovi pomagači u različitim sferama. Taj stepen mobilizacije samo potvđuje da ono što radimo proizvodi određene rezultate i obavezuje nas da nastavimo pružati svoj maksimum u ostvarenju misije i vizije CGO-a, uprkos ovom i svemu sličnom čemu smo naredni.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka