Podržana tri nova projekta

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas u okviru programa Smjestimo korupciju u muzej! potpisao ugovore sa organizacijama civilnog društva (OCD) kojima su dodijeljena sredstva putem drugog poziva u okviru konkursa za podršku projektima ovih organizacija u Crnoj Gori u 2018. godini. Kroz ovaj poziv podržana su tri nova projekta i to u ukupnom iznosu od 27, 749.63 EUR, a ove organizacije će u narednom, periodu kroz svoje aktivnosti, nastojati da doprinesu učešću civilnog društva u sprovođenju antikoruptivnih politika i praksi u Crnoj Gori na lokalnom nivou.

CGO - Podržana tri nova projekta

Podržani su sljedeći projekti:

  • Muzej crnogorske privatizacije – studije slučaja iz četiri opštine (Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Berane), koji sprovodi NVO Monitorov centar za medije i demokratiju iz Podgorice;
  • Putovanje kroz generacije –  Ulcinjska solana: čuvajmo lokalno!, koji sprovodi Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby  iz Ulcinja;
  • Zdrav pristup – zdravi proizvodi, koji sprovodi NVO Da zaživi selo iz Pljevalja.

U cilju jačanje kapaciteta organizacija koje će se u narednom periodu, kroz podržane projekte, baviti preveniranjem i borbom protiv korupcije u odabranim oblastima, predstavnicima ovih organizacija su, nakon potpisivanja ugovora, uručeni su i laptopovi kao dio dodatne tehničke podrške. Takođe, ove organizacije će  proći i kroz trening o upravljanju projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije, kao i trening o komunikacionim alatima kojima se može poboljšati vidljivost projekata.

Ovo je drugi poziv CGO-a tokom 2018. godine, a kroz prethodni su podržana četiri projekta u ukupnom iznosu od 37,896.00 EUR, odnosno tokom 2018. godine kroz ovaj program je CGO je podržao sedam projekata nevladinih organizacija iz različitih dijelova Crne Gore i sa različitim tematskim fokusima, u ukupnom iznosu od 65,645.63 EUR. 

Program Smjestimo korupciju u muzej! ima za cilj doprinos smanjenju korupcije na lokalnom nivou i povećanje uključenosti građana i građanki Crne Gore u borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Predviđeno je da se kroz neposrednu saradnju OCD, državnih institucija i građana/ki utiče na povećanje transparentnosti rada opština u Crnoj Gori, kao i na sprovođenje antikoruptivnih politika. Program Smjestimo korupciju u muzej! CGO sprovodi u partnerstvu sa NVO Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), NVO Bonum iz Pljevlja, NVO UL-Info iz Ulcinja i NVO Za Druga iz Petrovca, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Agencijom za sprječavanje korupcije, a uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore.

Miloš Knežević, PR/saradnik na programima