Večeras se završava Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Ovogodišnje, deveto, izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018 završava se sa dvije projekcije u Podgorici, u KIC „Budo Tomović“ i dvije u Kotoru, u Kino „Boka“.

Prva projekcija posljednjeg dana Festivala UBRZAJ u Podgorici počinje u 18h00, u sali Dodest KIC „Budo Tomović“ sa filmom Naš novi predsjednikreditelja Maksima Pozdorovkina.

UBRZAJ 2018 - 14. 12. 2018. PODGORICA

Čuveni reditelj Maksim Pozdorovkin, autor filma „Pussy Riot: Pank molitva“ kojeg je podgorička publika sjajno primila na UBRZAJ 2013, sada nam se predstavlja sa grozničavim kolažom od ruskih propagandnih materijala sa Jutjuba i drugih medijskih platformi koji su tokom izbora u SAD-u ciljali kako Hilari Klinton, tako i Donalda Trumpa. Radi se o urnebesno komičnom i satiričnom ostvarenju koje otkriva taktiku savremenog vođenja rata informacijama u vrijeme izborne kampanje. Ovaj film je putovanje u lavirint lažnih vijesti kroz satiru o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vijesti kontrolisanih od strane medija i njihove živopisne reinterpretacije od strane ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsjednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina. Na prestižnom Sandens film festivalu dobio je izuzetne kritike.

Od 19h30 slijedi film UNUK/ENKEL, priča o suočavanju sa prošlošću ali i praštanju,  reditelja Aleksandra Reljića. „Enkel“je priča o suočavanju sa najmonstruoznijim zločinom u istoriji čovječanstva – holokaustom, iz ugla unuka komandanta Aušvica Rajnera Hesa i preživjele logorašice Eve Mozes Kor, koja ga je 2014. simbolično usvojila kao svog unuka. Njih dvoje su potpisali zavjet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svijetu. Reditelj filma Aleksandar Reljići protagonista Rajner Hes, unuk komandanta Aušvica, gosti su Festivala UBRZAJ i nakon projekcije razgovaraće sa publikom, uz moderaciju Miloša Vukanovića, istoričara.

Istovremeno, publika u Kotoru će imati priliku da vidi film Naš novi predsjednik u 18h00 u Kino „Boka“, kao i film Splav u 19h30.

UBRZAJ 2018 - 14. 12. 2018 - KOTOR

Festival UBRZAJ 2018 se organizuje od 10. do 14. decembra 2018. sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC „Budo Tomović“ , uz prateća izdanja u Beranama – 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i JU Gimnaziji „Panto Mališić“ i u Kotoru – 13. i 14. decembar u Kino „Boka“. UBRZAJ 2018 se realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i kompanija Metropolis, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC „Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC „Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane, Centar za kulturu Berane i JU Gimnazija „Panto Mališić“, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG (TV i portal) i Vijesti (novine, portal i televizija).

Detaljan program Festivala i sve dodatne informacije su dostupni na http://ubrzaj.me/, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Miloš Knežević, direktor Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ