Koalicija za REKOM: provjeriti tačnost informacije o masovnoj grobnici u selu Medevce, u opštini Medveđa

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Koalicija za REKOM poziva nadležne organe Republike Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, na 30 metara od puta Lekovac – Priština, na 1,5 km od graničnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbjednosti prema Kosovu, na oko 300m udaljenosti od jedinica KFOR-a.

Prema primljenim informacijama, sa porukom da je riječ „o doprinosu rješavanja sudbine nestalih“, na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su  iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobilježenom mjestu pored puta Leskovac – Priština. Na jednoj polomljenoj nozi je bila ostala bijela patika marke „nike“, a nađene su dječije crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine. Civilna policija koja je bila smještena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao dijelove tijela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim „mercedesom“, na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549.mtbr, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i „martinkama“.

General Lazarević, osuđen pred MKTJ za zločine protiv čovječnosti,  penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbijednosti 549 mtbr. Miljan Veličković raspolažu podacima o mjestu sa Kosova, odakle su tijela prebačena u Srbiju, i što se dalje događalo sa tijelima, da li su premještena na drugo mjesto ili uništena.

Kolicija za REKOM poziva pojedince koje raspolažu podacima i infromacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10,281 osobe, nestale u vezi sa ratovima devedestih na području nekadašnje SFRJ.