Mediji su važan faktor u informisanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizmu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je u Podgorici organizovao trening za novinare o fenomenima radikalizacije i nasilnog ekstremizma kroz koji su pružene konkretne smjernice za kvalitetno izvještavanje i istraživanje o ovim pojavama, kao i o monitoringu o učinku sektora bezbjednosti i relevantnih institucija u ovoj oblasti.

Tokom treninga razmatrani su pojmovi terorizma, radikalizma i ekstremizma, načini izvještavanja odnosno šta treba a šta ne treba raditi prilikom izvještavanja, najčešće greške koje se dešavaju u izvještavanju o ovim složenim i osjetljivim pitanjima kroz praktične primjere, zatim je bilo riječi o kredibilnosti izvora i formama izvještavanja o radikalizmu i ekstremizmu. Rad je bio interaktivan i sa primjerima izvještavanja koji su pomno analizirani a kako bi se razumjele naučene lekcije kad je riječ o istraživanju i praćenju ovih tema.

CGO - Mediji su važan faktor u informisanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizmu

Trening je, shodno planu, okupio 15 novinara i novinarki iz različitih medijskih kuća: Arhimed, FOS media, dnevne novine Dan, portal RTCG, TV Vijesti, TV Budva, Radio Berane, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Večernje novosti. Trening je vodio Denis Džidić, novinar i urednik Balkanske istraživačke mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), koji ima veliko iskustvo upravo u ovoj oblasti.

Ovaj trening je dio projekta Sigurna mreža koji ima za cilj da doprinese smanjenju i prevenciji trenda radikalizacije u Crnoj Gori jačanjem kulture društvenog dijaloga o kontroverznim i ekstremističkim pitanjima, ali i jačanjem demokratskih procesa kao ključne prevencije eskalacije terorizma i nasilnog ekstremizma u njihovim različitim oblicima. Jedan od specifičnih ciljeva projekta je i da doprinese unaprijeđenje kapaciteta medija da sa različitih aspekata istražuju i izvještavaju o složenom fenomenu radikalizacije i pojavi nasilnog ekstremizma u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima. Projekat je podržan kroz program Za jači glas organizacija građanskog društva, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – fAKT, a finansira Američka ambasada u Podgorici.

Miloš Knežević, PR/saradnikna programima