Hapšenja ne mogu biti podstrek za razvoj medijskog profesionalizma

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog sve češćeg privođenja novinara na osnovu procjene da informacije koje objavljuju utiču na širenje panike i nereda. Posljednji slučajevi novinara Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, a ranije i novinarke Anđele Đikanović, ukazuju na elemente zloupotrebe ovakvog djelovanja Tužilaštva. Za kršenje profesionalnih standarda postoje samoregulatorni i regulatorni mehanizmi,… »

DIK od sljedeće sedmice paralisan u izbornoj godini

Centar za građansko obrazovanje (CGO) iskazuje zabrinutost zbog činjenice da predsjedniku Državne izborne komisije (DIK), Đorđiju Vukčeviću, prestaje mandat 17. januara ove godine, odnosno za nedjelju dana, budući da navršava 67 godina života, a da konkurs za izbor novog predsjednika DIK-a još nije raspisan. Na taj način će ova centralna izborna institucija u izbornoj godini… »

Evropski puls 141

Izašao je novi broj Evropskog pulsa. Tekstovi se mogu slobodno preuzimati uz obavezno navođenje da su preuzeti iz Evropskog pulsa.

Kadija dokazala da ima kičmu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja odluku Vrhovnog suda koji je odbio reviziju odluke Višeg suda u Podgorici čime je i posljednja sudska instanca potvrdila nezakonitu smjenu Andrijane Kadije sa mjesta generalne direktorice RTCG. Ova odluka Vrhovnog suda okončava niz pravosnažnih presuda za nezakonite smjene tadašnjeg rukovodstva protiv kojih se  vodila prljava kampanja, a u… »

Opština Kotor ne želi dalje djelovanje i razvoj NVO

Koalicija NVO Saradnjom do cilja uputila je danas predsjedniku Opštine Kotor, Željku Aprcoviću, zahtjev za izmjene nacrta  Odluke o izmjenama i dopunama odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama. Na javnoj raspravi se nalazi Odluka o izmjenama i dopunama odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama kojom… »

Dan LGBTI filma na festivalu UBRZAJ 2019

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, u okviru upravo okončanog X Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, organizovao i tematski dan posvećen afirmaciji LGBTI prava, kada su crnogorskoj publici predstavljena tri sjajna filmska ostvarenja uz prateću panel diskusiju o ulozi filma u prevazilaženju jaza između stereotipnosti i života LGBTI osoba.

Evropski puls 140

Izašao je novi broj Evropskog pulsa. Tekstovi se mogu slobodno preuzimati uz obavezno navođenje da su preuzeti iz Evropskog pulsa.

Film – saveznik u borbi za ljudska prava

Podgorica, PR pres servis – Regionalni autori daju snažan doprinos razvoju filmova koji tretiraju ljudska prava, kao i filmova koji se bave temama suočavanja sa prošlošću jer na taj način informišu istorijskim događajima i oblikuju kolektivnu svijest društva. To je saopšteno na panel diskusiji “Film se suočava s proslošću”, koju je organizovao Centar za građansko… »