Opština Kotor ne želi dalje djelovanje i razvoj NVO

Koalicija NVO Saradnjom do cilja uputila je danas predsjedniku Opštine Kotor, Željku Aprcoviću, zahtjev za izmjene nacrta  Odluke o izmjenama i dopunama odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama.

Na javnoj raspravi se nalazi Odluka o izmjenama i dopunama odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama kojom je planirano da se sredstva za projekte NVO umjesto dosadašnjih 1% tekućeg budžeta prepolove na 0.5%.

Predloženim rješenjima se ozbiljno pogoršava ambijent za djelovanje i razvoj nevladinih organizacija u Opštini Kotor, ali i smanjuje mogućnost realizacije lokalnih javnih politika posredstvom nevladinih organizacija.

Ukoliko se ostane pri stavu da se iznos sredstava za finansiranje projekata i programa NVO sa sadašnjih 1% smanji na 0,5% opštinskog budžeta biće to korak unazad u odnosima lokalne samouprave i NVO koji će dovesti u pitanje funkcionisanje upravo onih organizacija od kojih građani i organi lokalne samouprave imaju najviše koristi.

Zatečeni smo činjenicom da umjesto dalje nadogradnje primjera dobre prakse koji je opština Kotor bila u prethodnom periodu, sada imamo promjenu koja vodi regresiji bez ikakvih obrazloženja i pratećih analiza za ovakvu odluku.

Takođe, značaj predloženih izmjena Odluke je problematičan jer predviđa i da se tradicionalnim organizacijama dodjeljuje 60% umjesto sadašnjih 20% sredstava od ukupnog iznosa  namijenjenog za finansiranje projekata i programa NVO. To praktično znači da će tradicionalne organizacije (njih 3) zadržati sadašnji iznos zagarantovanih godišnjih prihoda iz budžeta opštine dok će sve ostale NVO konkurisati za minimalna sredstva. Ovim nadležni u Opštini Kotor demonstriraju nerazumijevanje uloge nevladinih organizacija, a možda i namjeru da se suzbiju aktivnosti NVO.Na upitne namjere Opštine Kotor ukazuje i činjenica da u procesu priprema izmjene ove Odluke nisu učestvovali predstavnici NVO.

Zbog svega navedenog, Koalicija NVO Saradnjom do cilja zahtijeva da se izvrše izmjene u nacrtu Odluke i izbrišu problematični članovi 2 i 4 i time na djelu pokaže opredijeljenost Opštine Kotor da se ne ugrožava autonomno djelovanje NVO.

Koalicija NVO Saradnjom do cilja trenutno okuplja 100 nevladinih organizacija iz čitave Crne Gore i predstavlja najveću organizovanu koaliciju NVO u Crnoj Gori. Osnovni ciljevi Koalicije su: unaprijeđenje okvira za razvoj i rad nevladinog sektora u Crnoj Gori; unaprijeđenje odnosa sa Vladom Crne Gore, lokalnom samupravom, Skupštinom Crne Gore i privrednim subjektima; poboljšanje programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora.

Ana Novaković Đurović, predsjednica Upravnog odbora Koalicije NVO Saradnjom do cilja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je član Koalicije NVO Saradnjom do cilja, i u tom kapacitetu ima i predstavnika u UO.