Na potezu je sad Univerzitet Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja naknadnu razboritost uprave Univerziteta Crne Gore (UCG) povodom slučaja vanredne profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Bojane Lakićević Đuranović. Bilo bi za sam UCG mnogo korisnije da je ovaj stav zauzet odmah nakon prijema Prijedloga CGO-a za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta od strane ove profesorke, a da nije morao CGO da se obraća Vladi Crne Gore.

Dobro je da UCG retorički osuđuje svaki vid kršenja akademskog integriteta, a još će bolje biti kada vidimo kako to izgleda u praksi procesuiranja konkretnih slučajeva, kao što je ovaj posljednji.

Veoma je važno da upravo u ovom, do sad najdrastičnijem primjeru plagijarizma, UCG ima nedvosmislenu i oštru reakciju kako bi se uticalo na prevenciju posezanja za tuđim i obezbjeđenja lične koristi za akademsko osoblje koje se opredijeli za takve neetičke radnje.

CGO očekuje da sada Senat urgentno ovo pitanje stavi na dnevni red, a što može značiti i vanrednu sjednicu, jer se nesumnjivo radi o hitnosti postupka. Senat je u obavezi da imenuje posebnu Komisiju za utvrđivanje plagijata, za koju je već sada jasno da će imati lak posao koji može brzo završiti. Nakon toga, slučaj mora preuzeti Sud časti i shodno odredbama Etičkog kodeksa sprovesti postupak i utvrditi sankciju. Konačno, moraće na kraju rektor da donese odluku da li Lakićević Đuranović poslije ovog može više da radi na UCG.

 

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica