Zabrinjavajući muk Tužilaštva povodom napada na novinara

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje napad na novinara dnevnog lista „Dan“, Vladimira Otaševića, koji se, prema navodima te dnevne novine desio 3. decembra 2019, u tržnom centru „Delta City“. Fizičko nasilje ne može i ne smije biti odgovor na bilo kakvo postupanje novinara, a posebno ako je u pitanju javni interes kojim se novinar vodio. CGO poziva Tužilački savjet da hitno ispita da li ponašanje tužioca Miloša Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca i shodno slučaj procesuira. Takođe, CGO poziva rukovodstvo Uprave policije, ali i Savjet za građansku kontrolu rada policije, da se odrede prema ponašanju policijskog službenika koji je bio akter ovog incidenta.

Javni je interes da građani i građanke Crne Gore budu informisani o tome u kakvom se društvu nalaze državni tužioci i koliko to doprinosi integritetu Tužilaštva, a posebno imajući u vidu da je prepoznata potreba da se radi na podizanju izrazito niskog stepena povjerenja u Tužilaštvo, na što je nedavno i s pravom ukazao i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. Izražavamo zabrinutost nad činjenicom da je jedan tužilac nijemo posmatrao napad na novinara, nezavisno od forme i intenziteta tog napada. Profesionalno i etički, a i patriotski bi bilo bi da upravo tužilac takav sukob pokuša makar prevenirati. Postavlja se pitanje: da li bi tako tužilac posmatrao da recimo neko sjutra napadne njegovog kolegu ili je u ovoj državi postalo uobičajeno da se novinari maltretiraju? Da li je problem još veći kad u tome učestvuju i pripadnici policijskih snaga? I da li se ovim samo doprinosi kontinuiranom padu Crne Gore na svim međunarodnim rang listama koje mjere stepen medijskih sloboda, ali i način na koji državi i njene institucije štite novinare?

Posao je novinara da se vodi javnim interesom i to ne samo tokom radnog vremena svog ili radnog vremena javnih funkcionera. Državni tužioci bi morali biti ljudi od integriteta koji svojim djelovanjem zadobijaju povjerenje građana i građanki u bilo koje doba dana i u bilo kojoj situaciji. Ukoliko neko smatra da je pristup ili način izvještavanja novinara neprofesionalan postoji niz mehanizama koji se mogu koristiti, poput ombudsmana kojeg i dnevni list „Dan“ ima. Sukob, a naročito fizički, kao ni prijetnje, ne mogu doprinijeti slobodi medija i izražavanju, kao ni naporima civilnog sektora, medija, ali Vlade da se stanje u ovoj oblasti poboljša. Stoga, ovaj incident predstavlja i udar na zvaničnu politiku Vlade kad je riječ o zalaganju za unaprjeđenje slobode medija.

Ukazujemo da adekvatno procesuiranje tužioca Šoškića i policijskog službenika nije važno samo zbog izvještaja Evropske komisije, State Department-a, Freedom House-a, Reportera bez granica  – već zbog ambijenta u kojem živimo i djelujemo i imperativa da nasilje nikada ne može biti rješenje.

Damir Nikočević, koordinator za razvoj