Izbori u Tivtu ne mogu biti važniji od zdravlja građana

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas predsjedniku Državne izborne komisije (DIK), Aleksi Ivanoviću, inicijativu za urgentno razmatranje pitanja odlaganja lokalnih izbora u Tivtu.

CGO cijeni da nadležni organi treba što prije da donesu odluku o odlaganju izbora, a što bi bilo u skladu sa naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (COVID19).

Pripremanje i održavanje lokalnih izbora zahtijeva veliki broj aktivnosti kao što su: održavanje sjednica Opštinske izborne komisije (OIK) u proširenom sastavu, održavanje žrijebanja za određivanje predsjednika biračkih odbora po biračkim mjestima, distribucija izbornog materijala, edukacija svih članova biračkih odbora i, konačno, samo održavanje izbora. Sve ove izborne radnje zahtijevaju kretanje i međusobni kontakt velikog broja ljudi, boravak u istim prostojima, nemogućnost održavanja preporučene socijalne distance i slično. Insistiranje na ignorisanju situacije u kojoj se trenutno nalazimo i sprovođenje lokalnih izbora u Tivtu moglo bi imati ozbiljne i negativne posljedice po zdravlje građana, koje mora biti ispred svih partijskih i drugih vezanih interesa.

CGO razumije da su svi kapaciteti nadležnih organa usmjereni na sprovođenje mjera i radnji vezanih za epidemiju virusa COVID19, ali smatramo da i ovo pitanje zahtjeva urgentno rješavanje kako se ne bi dodatno doprinosilo eskalaciji problema epidemije.

U interesu je svih građana Tivta, ali i svih građana Crne Gore, jer smo mala država kroz koju se građani nesmetano i u ovim uslovima kreću, odlaganje izbora u Tivtu. Tu odluku treba donijeti što prije kako bi se izbjegli nepotrebni međusobni konktakti velikog broja lica u pripremi ovih lokalnih izbora.

CGO očekuje brzu i odgovornu reakciju nadležnih organa, jer zdravlje građana mora biti prioritetno.

Vasilije Radulović, saradnik na programima