RTCG bez osnova zatvorio vrata javnosti i Skupštini Crne Gore

Odlukom Savjeta RTCG o obustavljanju direktnih televizijskih prenosa sjednica Skupštine do dana završetka izbora, RTCG je ukinuo mogućnost objektivnog i pravovremenog informisanja o nekim od ključnih pitanja koji su na dnevnom redu Skupštine Crne Gore. Ovakav potez aktuelnog rukovodstva je još jedna potvrda zatvorenosti RTCG za različitost mišljenja, na koje ukazuju i brojni relevantni domaći i međunarodni izvještaji.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas uputio dopis predsjedniku Savjeta RTCG, Ivanu Jovetiću, sa pitanjem: na osnovu kojih zakonskih odredbi i pravilnika je Savjet RTCG odlučio da prekine prenose zasijedanja Skupštine Crne Gore kada još nisu potvrđene izborne liste?

Ranija praksa RTCG je bila da se prenos prekida onog trenutka kada se potvrde izborne liste. Zakon o izboru odbornika i poslanika, kao i Pravila o izvještavanju RTCG o sadržini predizborne kampanje za parlamentarne izbore iz oktobra 2016. određuju da danom potvrđivanja izborne liste počinje da važi pravo tih listi da budu predstavljeni na programima RTCG. Znači, u ovom trenutku, to pravo ne mogu koristiti opozicione strukture koje učestvuju u radu Skupštine čime su automatski u lošijoj poziciji nego vladajuća struktura koja dobija dnevno ogromnu pokrivenost na RTCG kroz niz aktivnosti funkcionera.

Savjet RTCG je u obavezi da javno obrazloži zašto i u čijem interesu je donio ovakvu odluku, a dodatno imajući u vidu dnevni red  Skupštine Crne Gore koji je prepun ključnih zakona za reforme procese i ispunjavanje obaveza na putu ka EU. Vrlo važno, šira javnost će, na ovaj način, biti uskraćena i za direktni prenos rasprave o prijedlozima Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i Zakona o medijima i to u trenutku kada Crna Gora bilježi nikad lošiji rejting na međunarodnim listama koje mjere slobodu medija.

Najnovija Odluka Savjeta RTCG je zatvaranje vrata ka svim građanima/kama Crne Gore koji imaju pravo da budu informisani o stavovima njihovih izabranih predstavnika, i pozicionih i opozicionih u Skupštini Crne Gore, o važnim temama. Konačno, ovakva odluka članova Savjeta RTCG i menadžmenta ne doprinosi poboljšanju već ukaljanog imidža RTCG-a, koji konstatuju brojni izvještaji uključujući i posljednji Nezvanični papir Evropske komisije.

Damir NIKOČEVIĆ, koordinator za razvoj