Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić i Posjeta Đorđa Vojvodića prvog dana festivala UBRZAJ 2020

Jedanaesto izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) počinje sjutra 10.decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, i trajaće do utorka – 14. decembra 2020.

Quo vadis Aida ?

Festival UBRZAJ otvara film QUO VADIS, AIDA?, u režiji Jasmile Žbanić koji je svjetsku premijeru imao u Veneciji, a publika je desetominutnim aplauzom i ovacijama tada iskazala svoje utiske o ovoj priči o okrutnosti rata i opasnostima nacionalizma. Kroz sudbinu žene koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN-a i koja pokušava da spasi svoju porodicu rediteljka nas vraća na genocid u Srebrenici. Nakon toga slijedi kratki film POSJETA, mladog i talentovanog crnogorskog reditelja Đorđa Vojvodića, koji je nagrađen na ovogodišnjem “Balkans Beyond Borders Short film festivalu” u Izmiru.

Posjeta

Uz moto POD MASKOM, UBRZAJ 2020 donosi 15 snažnih ljudskopravaških filmskih priča, koje su već osvojile publiku i kritiku širom svijeta.

Poseban segment Festival se odnosi na recentnu holandsku produkciju u okviru koje se prikazuje GENDERBENDE, priča o potrazi za rodnim identitetom kroz živote pet ličnosti koje se ne identifikuju ni kao muškarci, a ni kao žene, autorke Sophie Dros i provokativna psihološka drama INSTINKT, rediteljke Haline Reijn.

UBRZAJ 2020 akcenat stavlja suočavanje s prošlošću i u tom segmentu su i filmovi ŠTA ĆEŠ URADITI DOK SVIJET GORI? italijskog reditelja Roberta Minervinija, OZRAČENI u režiji Rithy Panh iz Kambodže, PROCES SANDŽAK autora Aleksandra Reljića, i OBOJENA PTICA, reditelja Vaclava Morhoula.

Dio programa na različite načine obrađuje problematiku LGBT prava, poput filmova NEK JE ŠTO ŠARENIJE, bosanskohercegovačkog reditelja Ada Hasanovića i XY ČELSI, koji potpisuje Tim Travers Hawkins.

Jedan dio adresira aktuelna pitanja medija i politike kroz filmove FORUM u režiji Marcusa Vettera i UDARNA VIJEST češkog reditelja Tomaša Bojara.

Konačno, na programu UBRZAJ 2020 su i tri sjajna filma o tri različite žene i načinima na koje se one suočavaju sa izazovima koje im društvo i životne okolnosti donose – Jalda koji autorski potpisuje Massoud Bakhshi, MARE, hrvatske rediteljke Andree Štake, i EMA, u režiji Pabla Larraiana.

Pored filmova u okviru Festivala UBRZAJ osmišljen je i prateći program koji uključuje panel diskusije Ljudska prava pod maskom – odnos društva prema Prajdu i Sjenka 90ih nad Balkanom, kao i izložbu Život u limbu – knjiga ožiljaka.

Ovogodišnji UBRZAJ se održava u online formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije, a filmovi su dostupni putem platforme koja je na sajtu ubrzaj.me, i potpuno besplatni zainteresovanim građanima i građankama u Crnoj Gori uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.ubrzaj.me.

Festival UBRZAJ 2020 se organizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i njemačkog Forum ZfD, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), Beldocsom i Crnogorskom kinotekom. Medijski pokrovitelji su RTCG (televizija i portal) i Vijesti (novina, portal i televizija), a Festival medijski podržavaju i portal CdM, Radio Berane i Radio Kotora.

Milena Vujović, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ