Dan novinara da bude povod za ponos, a ne brigu

Uoči 23. januara – Dana novinara Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita svim novinarima/kama u Crnoj Gori njihov dan uz nadu da će njihova bezbjednost biti neupitna, kao i da će im se brzo poboljšati ekonomski položaj. Sloboda medija je temelj svakog demokratskog društva, a bez novinara koji izvještavaju bez opasnosti po život i ekonomske ugroženosti nema napretka za zajednicu u cjelini.

U izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo, uloga novinara jeste da ostanu privrženi profesiji, bez obzira ko drži poluge moći. Profesionalni integritet novinara se ogleda u objektivnom informisanju koje doprinosi rasvjetljavanju načina donošenja i kvaliteta odluka od javnog interesa, zatim afirmaciji ljudskih prava i sloboda, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i izgradnji političke kulture u kojoj će se javni diskurs zasnivati na činjenicama. Obaveza je novinara da se kredibilnim izvještavanjem suprotstave bilo kakvim unutrašnjim i spoljnjim manipulacijama različitih interesnih grupa i da vode računa o javnom, a ne partikularnom interesu.

U vremenu dezinformacija i lažnih vijesti, novinar je ključni regulator sadržaja koji se pruža javnosti. Ni najbolja samoregulatorna i regulatorna tijela nisu dovoljno jaki mehanizmi ukoliko nema novinara sa integritetom koji su spremni da zaštite dostojanstvo svoje profesije.

CGO očekuje da nova Vlada Crne Gore prioritetno radi na unaprjeđenju položaja novinara. To podrazumijeva brze i efikasne istrage napada na novinare, počev od do danas nerasvijetljenog ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“, Duška Jovanovića, zatim osiguravanje dosljedne primjene duha i slova Zakona o medijima i stvaranje pretpostavki za nezavisan Javni servis RTCG oslobođen neprimjerenog političko-partijskog uticaja.

CGO će nastaviti da kroz saradnju sa novinarima pomogne proces demokratizacije u Crnoj Gori uz nadu da će se Dan novinara Crne Gore moći čestitati bez podsjećanja na njihov nezasluženo loš položaj u društvu.

Damir NIKOČEVIĆ, koordinator za razvoj