Javnost očekuje da političari rade u javnom a ne partijskom interesu

Građani i građanke su sve zabrinutiji nad pravcem u kojem se kreće država, efekte izazovne ekonomske situacije osjeća ogromna većina, a promjene na bolje se teško uočavaju. Memorandum o saradnji između određenih partija vlasti i opozicije se ocjenjuje pozitivnim, a očekivanje javnosti je da političari budu iznad partijskih razlika i da misle i glasaju u javnom interesu i donose odluke koje ubrzavaju naš evropski put“, neki su od nalaza decembarskog CG pulsa, koji su danas, u okviru zajedničke inicijative, objavili Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Trend ukazuje da kontinuirano raste broj građana i građanki koji izražavaju zabrinutost nad pravcem kretanja države Crne Gore. Procent onih koji smatraju da se Crna Gora kreće u pogrešnom ili veoma pogrešnom pravcu, po decembarskom CG pulsu, prelazi polovinu (51.6%), dok manje od trećine taj pravac vidi kao dobar ili veoma dobar. Natprosječno veće nezadovoljstvo postojećom situacijom izražavaju Crnogorci i manje brojni narodi. Ovo mišljenje je zastupljeno i među mlađom populacijom i onima višeg obrazovnog nivoa. Suprotnog stava su građani i građanke srpske nacionalnosti.

»

Vodič kroz zaštitu novinarskih izvora

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je publikaciju Zaštita novinarskih izvora, namijenjenu prvenstveno novinarima koji rade u redakcijama za istraživačko novinarstvo, ali i svim novinarima u Crnoj Gori koji su zainteresovanu za ovu temu. Publikacija može biti vrijedna i stručnjacima u oblasti medija i medijskog prava, kao prilog javnoj debati koja već neko vrijeme postoji oko pitanja zaštite novinarskih izvora. Zastita-novinarskih-izvora-naslovnica

»

Oštro osuđujemo govor mržnje poslanika/e Vučurović, Božović i Bajčetić

Dvadeset pet članica Koalicije Zajedno za LGBTI prava koja okuplja nevladine organizacije i institucije koje rade na unapređenju ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori, najoštrije osuđuje govor mržnje predsjednika Odbora za ljudska prava, Jovana Vučurovića, i poslanice Demokratskog fronta Jelene Božović tokom rasprave o predlogu zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Ponovo ukazujemo javnosti da ovo nije prvi put da predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode iznosi ovakve stavove, koji su ne samo diskriminatorni, već predstavljaju govor mržnje i kršenje ljudskih prava LGBTI zajednice u Crnoj Gori. Takođe, Vučurović je svojim dosadašnjim angažmanom dokazao da ne razumije koncept ljudskih prava, njihovu univerzalnost, nedjeljivost, neotuđivost, ali i međuzavisnost.  Da to razumije, ne bi izjavio da ijedno ljudsko pravo ma koje marginalizovane grupe može naštetiti pravima druge grupe ili zajednice, već bi se prvi borio upravo za ljudska prava marginalizovanih. Tako njegove izjave postaju ozbiljna prepreka inače nedopustivo sporom procesu inkluzije LGBTI zajednice.»

Odabrano 15 radionica za Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je tokom novembra objavio konkurs za radove koji daju prikaz primjera dobre prakse na temu “Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im”, na koji je prijavljen veliki broj kvalitetnih radionica. Urednički tim CGO-a je odabrao 15 radionica, čiji su autori nastavnici iz različitiih obrazovnih ustanova i opština.

Odabrano 15 radionica za Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im»

Pojašnjenja u vezi sa drugim konkursom za dodjelu sredstava OCD

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavljuje Pojašnjenja vezana za II konkurs za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva (OCD)  u okviru projekta OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M’BASE”.

Zainteresovanima se skreće pažnja i na Ispravku br. 1 koja se odnosi na Vodič za ovaj konkurs.

Pojašnjenja su data na osnovu pristiglih pitanja na email mbase@cgo-cce.org i tokom info sesija, uz određena skraćivanja prilikom obrade pitanja radi adresiranja suštine.

Projekat “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne GoreProjekat finansira Evropska unijaa kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.