Počinje beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2021, nastavljaju se projekcije sjajnih filmskih ostvarenja i prateći program u Podgorici i Kotoru

Otvaranje beranskog izdanja u Centru za kulturu Berane, uz nastavak projekcija i pratećeg programa u Podgorici i Kotoru, obilježavaju treći dan Festivala UBRZAJ 2021.

Treći festivalski dan u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci, počinje 17h00, sa dokumentarnim filmom AUTOPORTRET, norveških autora Espen Wallin, Margreth Olin i Katje Høgset, koji daje portret umjetnika i portret smrtonosne bolesti. Film prati Lene Marie Fossen, nadarenu fotografkinju koja je patila od teške anoreksije i dugo se skrivala od norveškog zdravstvenog sistema. Autoportret je film o moći umjetnosti, ali postavlja i važna pitanja o tome kakav je tretman potreban onome ko pati od ove bolesti. Dobitnik je nagrade za Najbolji dokumentarni film na Amanda Awards u Norveškoj, kao i nagrade publike za najbolji film na Biografilm festival u Italiji,  kao i na festivalu u Krakovu.

Borbe koje traju

Film NESPOKOJAN, belgijskog reditelja Joachima Lafossea, na programu je od 18h30, a donosi emotivnu i dirljivu priču o bipolarnosti i ljubavi, prateći odnos Leile i Damiena. Film je pokupio brojne nominacije na evropskim i svjetskim festivalima, poput Nominacije za Palme d’Or na Kanskom festivalu, kao i Nominaciju za najbolji film na Indijskom međunarodnom filmskom festivalu. Nakon projekcije, u okviru panel diskusije “OSI između sposobnosti i barijera u Crnoj Gori – probijanje stigme”, sa Sanjom Zindović, projektnom koordinatorkom u UNDP-u, Marinom Vujačić, izvršnom direktorkom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Nikolom Ljucom, rediteljem iz Beograda, i Vojinom Ćetkovićem, bipolarnom osobom, uz osvrt na film i izazove onih koji se sa ovom bolešću suočavaju u Crnoj Gori, razgovor će voditi Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u.

Zatim slijedi RAZLOG ZBOG KOGA SKAČEM, autora Jerry Rothwella, u 21h00. Ovaj fantastičan dokumentarac nas uvodi u svijet autizma na nevjerovatan i duboko emotivan način, filmskim uranjanjem i istraživanjem različitosti naših nervnih sistema kroz iskustva nijemih i autističnih ljudi širom svijeta. Ako neko ne umije da priča, ne znači da nema šta i da kaže, jrdna je od ključnih poruka ovog filma. Ovo ostvarenje je dobilo nagradu za Najbolji dokumentarni film na Denverskom filmskom festivalu, kao i Nagradu publike za dokumentarni film na Sundance festival u SAD, posebno priznanje za Najbolji dokumentarni film na Valjadolidskom međunarodnom filmskom festivalu, kao i brojne druge nagrade.

Beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2021 otvara se u 18h00, u Centru za kulturu Berane, projekcijom filma NOVO JEVANĐELJE, švajcarskog reditelja Mila Raua. Nakon toga, u 20h00 slijedi projekcija filma TEREZA37, hrvatskog reditelja Danila Šerbedžije.

Na repertoaru posljednjeg festivalskog dana u Kotoru, u kino “Boka”, su filmovi NESPOKOJAN i dobitnik kanskog Grand Prix KUPE br. 6.

Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka.

U dijelu biznis sektora, podršku su pružili hotel CuePG taxiGostiona 1928 i Compania de Vinos Montenegro.

Medijski sponzori su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM.  Takođe, ovogodišnji medijski partneri su i televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M.

Milica ZINDOVIĆ, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021