Festival UBRZAJ 2021 drugog dana donosi tri nove premijere u Podgorici uz otvaranje kotorskog izdanja

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021 danas donosi tri nove crnogorske premijere u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a u Kotoru, u Kino “Boka” počinje kotorsko izdanje.

Borbe koje traju

Drugi dan, nedjelja, 12. decembar, počinje u 17h00, u Crnogorskoj kinoteci, a publika će imati priliku da pogleda dokumentarni film MALA DJEVOJČICA, francuskog autora Sébastiena Lifshitza, koji se bavi pitanjem polnog identiteta i borbom za prihvatanje od strane društva, a iz ugla sedmogodišnje Saše i njene porodice. Film je, između ostalog, dobio nagradu Francuskog sindikata filmskih kritičara za najbolji francuski dokumentarni film, zatim nagradu za najbolji dugometražni film na Austin Gay & Lesbian međunarodnom filmskom festival u SAD, kao i nagradu Grand Prix na Filmskom festivalu u Gentu, nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnim filmskom festivalu u Čikagu,  kao i na Evropskom filmskom festivalu u Sevilji. Po riječima kritike, ovaj film prevazilazi dosadašnje okvire i domete dokumentarnog i zahvaljujući izvanrednom umijeću reditelja na publiku ostavlja utisak kao da gledaju igrani film.

Od 18h30, na repertoaru je film NEŠTO PRELIJEPO ŠTO OSTAJE ZA NAMA, koji potpisuje danska rediteljka Katrin Philp, a istražuje najbitniju borbu pojedinca – onu unutrašnju, borbu sa svojim emocijama kroz priču o holističkom pristupu žalosti i sjećanju na voljene ljude. Ovaj film je dobio nagradu UNICEF-a na Japan Prize-u, ali i Veliku nagradu žirija za dugometražni dokumentarni film na SXSW filmskom festival u SAD.

Drugi filmski dan u Podgorici, u 20h30, zaključuje film NE OSTAVLJAJ TRAGOVE, poljskog reditelja Jana P. Matuszynskog, zasnovan na istinitoj priču iz 1983. godine o represivnom djelovanju poljskog državnog aparata – tajne službe, policije, medija i sudova u njihovoj borbi protiv neistomišljenika. Ovaj film ušao je u glavnu konkurenciju na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na Poljskom filmskom festivalu osvojio je Nagradu festivala i recenzija poljskog filma u inostranstvu, nagradu za Najbolji produkcijski dizajn, i nagradu Srebrni lavovi, dok je na festivalu Cottbus Film Festival of Young East European Cinema (Njemačka)  osvojio Specijalnu nagradu za najboljeg reditelja.

Takođe, večeras je i zvanično otvaranje kotorskog izdanja Festivala UBRZAJ u 19h00, u Kino “Boka” sa projekcijom filma TEREZA37, hrvatskog reditelja Danila Šerbedžije. Nakon toga slijedi selekcija kratkih filmova, sa početkom u 20h45, koja uključuje fimove SUMRAK, u režiji mađarskog autora Bálinta Bíróa, PLANIRANJE LJETA, rumunskog režisera Alexandru Mironescua, kao i film SA BALKONA, u režiji Grka Arisa Kaplanidisa.

Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka.

U dijelu biznis sektora, podršku su pružili hotel CuePG taxiGostiona 1928 i Compania de Vinos Montenegro.

Medijski sponzori su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM.  Takođe, ovogodišnji medijski partneri su i televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M.

Milica ZINDOVIĆ, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021