Regionalna premijera filma “Mašina za život” na UBRZAJ 2021

Regionalna premijera američko-brazilskog filma “Mašina za život”, reditelja Yoni Goldstein i Meredith Zielke, a čija je koscenaristkinja Bojana Radulović, crnogorska producentkinja i umjetnica, daje pečat četvrtom danu Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021.

 Regionalna premijera filma “Mašina za život” na UBRZAJ 2021

Prva projekcija, u utorak, 14. decembar, počinje u 17h00, a radi se o filmu NOVO JEVANĐELJE, švajcarskog režisera Mila Raua, priči o novom jevanđelju za 21. vijek i pozivu na ustanak za pravedniji, solidarniji i humaniji svijet. Film je dobio Nagradu za najbolji dokumentarni film na Swiss Film Prize u Švajcarskoj. Ovaj hibridni film, koji ukazuje na prava migranata, predstavlja zanimljivu kombinaciju tematike, slika i muzike, što sve daje na snazi biblijskoj rekonstrukciji, i čini film dirljivim i uzbudljivim.

Od 19h00 slijedi regionalna premijera filma MAŠINA ZA ŽIVOT, za koji režiju potpisuju Yoni Goldstein i Meredith Zielke, a koscenaristkinja je crnogorska producentkinja i umjetnica Bojana Radulović, koja je i gošća UBRZAJ 2021. Ovaj dugometražni dokumentarni film o maštovitim i materijalnim procesima izgradnje nečije utopije vodi nas u futurističku prijestonicu Braziliju, kombinujući čas istorije sa snimcima raznolikog, ponekad kontradiktornog stanovništva glavnog grada Brazila. Mašina za život sakuplja vinjete i priče arhitekata i graditelja dok opisuju svoje idealne gradove, kako stvarne tako i transcendentne. Karakterističan po upečatljivim vizuelnim prikazima i snažnim, elektronskim zvučnim zapisom, prikazivan je na brojnim svjetskim festivalima, a kritičari ocjenjuju da “nudi kompleksnu sliku života, poezije i mita smještenih naspram pozadine tehnološki naprednog grada Brazilije”. Dobio je i Nagradu za izuzetnu montažu na Tallgrass međunarodnom filmskom festivalu u SAD.

Četvrti dan Festivala UBRZAJ u Podgorici, u 20h30, završava se filmom MALA PALESTINA, DNEVNIK OPSADE, režisera Abdallaha Al-Khatiba, priči o životu okruga Jarmuk u Siriji, skloništu najvećem palestinskom izbjegličkom kampu na svijetu od 1957. do 2018. godine. Između 2011. i 2015. godine, Abdallah Al-Khatib i njegovi prijatelji dokumentovali su svakodnevni život opkoljenih stanovnika, koji su odlučili da se suoče sa bombardovanjem, raseljavanjem i glađu okupljanjem, proučavanjem, muzikom, ljubavlju i radošću. Film je pokupio brojne nagrade na prestižnim svjetskim festivalima, poput Nagrade publike za najbolji film na Hamburg film festivalu, Nagrade za najbolji međunarodni dugometražni dokumentarni film na Guanajuato međunarodnom filmskom festivalu u Meksiku, zatim Specijalnu nagradu žirija na São Paulo međunarodnom filmskom festivalu u Brazilu, itd.

Istovremeno, posljednji festivalski dan UBRZAJ 2021 u Beranama obilježaju projekcije tri kratka filma u Gimnaziji “Panto Mališić” –   SUMRAK, u režiji mađarskog autora Bálinta BíróaPLANIRANJE LJETA, rumunskog režisera Alexandru Mironescua, i SA BALKONA, u režiji Grka Arisa Kaplanidisa. Takođe, u JU „Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Berane” biće prikazan film RAZLOG ZBOG KOGA SKAČEM, autora Jerry Rothwella.

Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka.

U dijelu biznis sektora, podršku su pružili hotel Cue, PG taxi, Gostiona 1928 i Compania de Vinos Montenegro.

Medijski partneri su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM.  Takođe, medijski su ove godine Festival UBRZAJ prepoznali i naši novi medijski partneri – televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M.

Milica ZINDOVIĆ, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021