11 NVO: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici i smjena ministra Leposavića veliki iskorak za Crnu Goru i region

Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Udruženje pravnika Crne Gore, ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Politikon mreža, NVO PRIMA i Komitet mladih pravnika pozdravljaju odluku Skupštine Crne Gore o usvajanju rezolucije kojom je najoštrije osuđen genocid u Srebrenici. Pozdravljamo i odluku Skupštine o razriješenju Vladimira Leposavića funkcije ministra pravde i ljudskih prava u Vladi Crne Gore zbog relativizacije tog genocida.

Imamo razloga da budemo ponosni – Crna Gora je jedina država u regionu koja je razriješila svog ministra zbog relativizacije ratnog zločina i usvojila čak dva skupštinska akta o genocidu u Srebrenici (deklaraciju i rezoluciju), čime je dala doprinos pomirenju u regionu koji može da služi za primjer

Glasanje poslanika je odrazilo stavove građana, jer su istraživanja javnog mnjenja pokazala da većina stanovništva u Crnoj Gori prepoznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, kao i da građani većinski nisu saglasni sa stavom Leposavića.

Dodatno, istraživanja ukazuju i da većina građana u kontinuitetu želi učlanjenje u Evropsku uniju, a to podrazumijeva odbacivanje i osudu svakog poricanja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici.

Žalimo što Rezolucijom nije ustanovljen 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, u skladu s rezolucijom Evropskog parlamenta, već je samo “naglašen značaj i potreba da se taj dan sjećanja ustanovi“, čime se odstupilo od prvobitnog prijedloga. Ipak, izražavamo nadu da će makar oni koji su glasali za Rezoluciju uložiti dodatne napore da ovaj dan sjećanja ustanove.

Naglašavamo da jučerašnje odluke Skupštine ostaju da kao luče razuma i čojstva osvjetljavaju put u budućnost u kojoj više neće biti stradanja u ratovima i zločinima. Iako će uvijek biti onih koji odbijaju da prihvate neprijatne činjenice, napredak našeg društva zahtijeva da se pogleda istini u oči i naše organizacije će u skladu s tim nastaviti da doprinose suočavanju sa prošlošću.

ADAMAS, Anđela Gogić, predsjednica
Akcija za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica
ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Ervina Dabižinović, koordinatorka
Centar za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević, izvršna direktorica
Centar za ženska prava, Maja Raičević, izvšrna direktorica
Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava, Velija Murić, izvršni direktor
Evropska asocijacija za pravo i finansije, Katarina Bošković, predsjednica
Komitet mladih pravnika, Ivan Medenica, predsjednik
Politikon mreža, Jovana Marović, izvršna direktorica
PRIMA, Aida Perović, izvršna direktorica
Udruženje pravnika Crne Gore, Branislav Radulović, predsjednik