Procesuiranje mučenja i zlostavljanja u Crnoj Gori

O publikaciji

Autor: Luka Stijepović

Godina izdanja: 2013.


Osnovni cilj projekta bio je da unaprijedi zaštitu od mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u Crnoj Gori i pomogne efikasno sprovođenje preporuka međunarodnih stručnih tijela, Komiteta protiv mučenja - CAT i Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja – CPT za Crnu Goru. Cilj projekta je i podrška kontrolnoj funkciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (nacionalni mehanizam za spriječavanje mučenja) i Skupštine Crne Gore u opštoj zaštiti od mučenja i drugog zlostavljanja, i posebno, poštovanju prava rezidenata ustanova zatvorenog tipa.

U okviru projekta obezbijeđene su i dvije publikacije za sve državne tužioce i nadležne sudije, odnosno državna tužilaštva i nadležne sudove u Crnoj Gori: „Sprečavanje i kažnjavanje mučenja i drugih oblika zlostavljanja – priručnik za sudije i tužioce“, Radmila Dragičević-Dičić, dr Ivan Janković, Beogradski centar za ljudska prava, Beograd, 2011. i „Zabrana mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja - zbirka presuda Evropskog suda za ljudska prava“, ur. Žarko Marković, Akcija za ljudska prava, Podgorica, 2013.

Izvještaj je napisao advokat Luka Stijepović, u saradnji sa Teom Gorjanc-Prelević i Mirjanom Radović iz Akcije za ljudska prava. Advokatica Daliborka Knežević, ispred Centra za antidiskriminaciju „EKVISTA“, priredila je analize slučajeva Nenada Ivezića, Miljana Despotovića i JU Zavoda „Komanski most“. Urednica izvještaja je Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava.