Dobar susjed – Crna Gora i regionalna saradnja

Preuzmite publikaciju

O publikaciji

Autori: Vladimir Vučković, Miloš Vukanović, Mira Popović

Godina izdanja: 2020.


Tri decenije od pada komunizma i dvije decenije od posljednjih sukoba bile su traumatične za region. Iako su sve ekonomije, makar nominalno, uokvirile funkcionisanje u savremene ekonomske tokove, prolongirana tranzicija, nasljeđe prethodnog režima i sukoba, kao i neriješeni socijalni izazovi i dalje uveliko opterećuju države regiona. Zaostatak za prosjekom Evropske unije (EU) je očigledan u skoro svim aspektima života i biće potrebno još dosta vremena, napora i ulaganja kako bi se region primakao standardima EU. Ta trauma koju je region doživio posljednjih decenija je najvidljiva u emigraciji, a posljedice tzv. odliva mozgova će se tek osjetiti.

Dobrosusjedski odnosi i posvećen rad na unaprijeđivanju regionalne saradnje su važne karike evropskih integracija svih država koje streme članstvu u EU. Stabilnost u regionu i snaženje vladavine prava su uslovi evropeizacije i modernizacije ovih društava i pretpostavke za pristupanje ovih država EU.


Stavovi i mišljenja iznijeta u analizi “Dobar susjed - Crna Gora i regionalna saradnja” dijelom su obrađeni od strane glavnog autora u njegovoj doktorskoj disertaciji “EU’s Failure in Europeanizing Montenegro” odbranjenoj na Masarikovom Univerzitetu 2018. godine.