Izvještaj o inspekcijskom nadzoru u oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata

O publikaciji

Autor: Milka Tadić Mijović

Stručni konsultant: NVO KANA / ko ako ne arhitekt

Godina izdanja: 2018.


Inspekcijski nadzor u oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata pokazao se kao nedovoljno efikasan da se izbori sa gorućim problemom nelegalne gradnje u Crnoj Gori. U proteklom periodu Inspekcija za urbanizam, Inspekcija za građevinarstvo i Inspekcija zaštite prostora definitivno nijesu uradile dovoljno da zaštite crnogorski prostor od ekstenzivnog uništavanja. Novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, usvojen u jesen 2017, unio je velike promjene i u oblast inspekcijskog nadzora.

Dok naša zemlja hronično pati od ogromnog broja nelegalno sagrađenih objekata, kojih je prema procjenama više od 100 hiljada, aktivnosti tri inspekcije koje su bile zadužene za oblast uređenja prostora i izgradnje objekata po zakonu koji je važio do pred kraj 2017. godine više su nego skromni.

Od 2014. godine, kada je posljednji put izmijenjen stari zakon, pa do njegovog stavljanja van snage, tri inspekcije su ukupno izvršile više od 13 hiljada inspekcijskih pregleda, a utvrdile postojanje svega 2.800 nepravilnosti. Kroz prekršajne naloge naplaćeno je manje od 40 hiljada eura kazni, dok je kroz vođenje postupaka pred sudom za prekršaje naplaćeno dodatnih oko 100 hiljada eura.


Projekat „Naš PLAC (PLAniranje Cementiranja) – Podgorica“ sprovodi Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), u saradnji sa NVO KANA/ko ako ne arhitekt, a podržan je kroz program „Smjestimo korupciju u muzej“ koji vodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), a finansira ga Evropska Unija.