Novinarski priručnik za digitalno doba: tehnička i pravna zaštita

O publikaciji

Autori/ke: Jelena Adamović, Anka Kovačević, Nevena Krivokapić Martinović, Filip Milošević, Bojan Perkov, Kristina Ćendić

Godina izdanja: 2020.


Decentralizacija razmjene vijesti među građanima, od kojih je gotovo svaki tehnički dovoljno opremljen da može u trenutku da snimi, obradi i pošalje informacije na drugi kraj svijeta, postavila je novinarima težak izazov. Ima li danas ova profesija uopšte više smisla, kad je svako postao sam svoj medij? Mogu li se mediji izboriti za pažnju publike na tržištu prezasićenom informativnim i zabavnim sadržajima, svjesni da im nedostaje i resursa i znanja za snalaženje u digitalnom okruženju?

U vrijeme kada su mnoge javne i privatne aktivnosti prešle iz fizičkog u onlajn prostor, prikupljanje i provjera činjenica nalaže dobro poznavanje tehnologije. Potrebno je razumjeti novu logiku stvaranja i obrade podataka, nove parametre istraživanja koji važe na internetu, kao i različite bezbjednosne rizike koji u tim uslovima nastaju. Informatička prostranstva omeđena su, takođe, novim zakonskim normama koje bitno utiču na ulogu novinara u ostvarivanju javnog interesa.


Vodič je dio projekta “Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori ” koji sprovode B-film Montenegro, Centar za građansko obrazovanje (CGO), SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.